Nakon sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković u izjavi za medije osvrnuo se na teme o kojima se razgovaralo. Izrazio je zadovoljstvo načinom na koji su primljena njegova stajališta o BiH i položaju hrvatskog naroda nakon izbora Željka Komšića u Predsjedništvo.

- Pojasnio sam da smo zabrinuti jer su u Federaciji većinski Bošnjaci Hrvatima izabrali člana Predsjedništva, a suprotno volji naših sunarodnjaka, čime se izigrao duh Daytona. Taj scenarij nije dobar za hrvatski narod, ali ni za funkcioniranje cijele BiH. Apelirali smo na članice EU-a da pomognu političkim akterima u BiH da usvoje novi, pravedni izborni zakon koji bi u skladu s presudom Ustavnog suda onemogućio ovakvu zlouporabu. Većina sudionika tek je nakon mog izlaganja shvatila dimenziju problema. Možemo biti zadovoljni. Borisov, Orban, Sancez, Macron i Mogherini podržali su intervenciju. Zaključili smo da će se provesti rasprava s ciljem da se EU angažira u rješavanju ovog problema.

Migracije i zapadnobalkanska ruta

Istaknuo je i važnost rješavanja problema migracija, što je također bila tema sastanka.

- Naglasio sam sve što se odnosi na zapadnobalkansku migrantsku rutu. Kvalitetno surađujemo sa susjednim zemljama, odlično surađujemo s Frontexom - čiji zrakoplov operira iz Zadra. Važno je da nastavimo sa zajedničkim aktivnostima, da europske snage čuvaju vanjsku granicu EU-a ondje gdje problem i počinje - na granici Turske i Grčke. Uplatili smo 5,4 milijuna eura Turskoj, dali smo 600.000 eura za Afriku, dajemo adekvatnu kontribuciju za rješavanje problema i podržali smo napore za reviziju europskog sustava azila.