Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković otvorio je danas 40. Interliber, Međunarodni sajam knjiga i učila. Ističući nužnost njegovanja kulture knjige i čitalaštva, naglasio je da Nacionalna strategija poticanja čitanja, koju je Vlada usvojila prošlog tjedna, ima jasan cilj - potporu nakladnicima i poduzetnicima te širenje mreže knjižnica.

Kultura knjige mora pratiti našu djecu od malih nogu - dodao je.

Hvaljen budi, Gospodine moj!

U izjavi za medije, predsjednik Plenković otkrio je da trenutačno čita enciklike pape Franje, koje je dobio na dar prilikom posjeta Svetoj Stolici, a upravo je završio encikliku „Laudato si“ (Hvaljen budi). Prije toga je bio čitao Timothyja Snydera, američkog povjesničara specijaliziranog za pitanja totalitarnih režima i središnje Europe, te zadnju knjigu Henryja Kissingera o svjetskom poretku (World Order, 2014.).

Po običaju, odgovarao je na brojna pitanja okupljenih novinara o aktualnim političkim temama. Izdvajamo Plenkovićeve poruke o benefitima ulaska u eurozonu:

O UVOĐENJU EURA

Kao odgovorna i proeuropska Vlada, imamo dva velika, krovna cilja. Prvi je ulazak u schengenski prostor, a drugi u eurozonu. Oba su cilja dio obveza koje je Hrvatska preuzela još 2011. - prigodom okončanja pristupnih pregovora o ulasku u Europsku uniju, a Ugovor o pristupanju hrvatski su građani potvrdili na referendumu u siječnju 2012. godine.

Radi se o procesu koji će trajati nekoliko godina te će se u javnom prostoru, kao i kod svake važne teme, sučeljavati argumenti. Potrebno je provesti ozbiljnu i racionalnu raspravu o uvođenju eura. Pristupanjem Schengenu i eurozoni Hrvatska će ući u uži krug najnaprednije integriranih i najrazvijenijih zemalja Europske unije.

O KRITERIJIMA ZA EUROZONU

Prema makroekonomskim pokazateljima, Hrvatska ispunjava sve kriterije potrebne za prihvaćanje eura - osim još uvijek nedovoljnog smanjenja javnog duga. No s ovim trendom, 2020. bit ćemo ispod 70 posto udjela javnog duga u BDP-u. Ova brzina smanjenja javnog duga jamči da ćemo te 2020. moći ući u tečajni mehanizam, a potom, tijekom idućeg mandata, u cijelosti ispuniti sve kriterije i preuzeti euro. To je naš politički cilj. Na Konferenciji Vlade i HNB-a prošlog tjedna lansirana je javna rasprava o uvođenju eura, na temelju studije koju su izradili stručnjaci, a ne kampanja o referendumu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/uvodenje-eura-zamasnjak-rasta-boljeg-poslovanja-vece-zaposlenosti-i-viseg

O VIŠEMU ŽIVOTNOM STANDARDU

Pokazalo se da je uvođenje eura u zemljama srednje i istočne Europe, čije je gospodarstvo slično hrvatskom, značilo povećanje plaća. Prihvaćanje eura u konačnici će podići standard hrvatskih građana. Europske plaće, a ne europske cijene!