(VIDEO) Nakon što se predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković sastao s proizvođačima mlijeka, ministar poljoprivrede i potpredsjednik HDZ-a Tomislav Tolušić održao je jučer presicu zajedno se mljekarima u Banskim dvorima te potom navečer gostovao u središnjem Dnevniku HTV-a (urednica: Mirjana Posavec).

Jednostavnija procedura & znatno kraći rokovi

Osim što je otkrio poteze koje Vlada planira u cilju zaštite hrvatskih proizvođača mlijeka, iznio je uistinu fascinantne brojke o pojednostavljenju procedure i skraćenju rokova za povlačenje europskog novca iz Programa ruralnog razvoja.

Prenosimo, objedinjeno, ključne Tolušićeve poruke:

O POMOĆI MLJEKARIMA

Već dugo, dugo nijedan premijer nije primio mljekare - što dovoljno govori koliko ova Vlada i predsjednik Plenković drže do mliječnog sektora. Znamo da je otkupna cijena mlijeka vrlo niska i svjesni smo koliko je kompleksna i teška situacija. Stoga je Vlada, u dogovoru s proizvođačima mlijeka, uvela ili će uvesti niz mjera koje bi im trebale pomoći.

U međuvremenu ćemo im, u kratkom roku, organizirati sastanak s trgovačkim lancima i velikim otkupljivačima, s obzirom da proizvođače najviše muči niska otkupna cijena mlijeka. Jedan od koraka koje će Vlada poduzeti jest i stroža kontrola dumpinga cijena - što ćemo komunicirati prema Europskoj komisiji.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/brinemo-se-za-nase-potrosace-i-poljoprivrednike-ali-i-za-dobre-odnose-sa-susjedima

O POMOĆI MLJEKARIMA (2)

Vlada brine o mliječnom sektoru, koji je nažalost devastiran zadnjih desetak godina. U tijeku su i pregovori s Europskom komisijom o mogućnosti financiranja nabave stoke kroz Program ruralnog razvoja, a također se dogovara i financiranje otvaranja mini-mljekara kroz taj Program.

I prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji je Vlada usvojila na sjednici u Kninu, prednost daje upravo poljoprivrednim proizvođačima u segmentu stočarstva i mljekarstva. Nadalje, Zakon o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse također se velikim dijelom tiče sektora mljekarstva, a trebao bi biti usvojen do kraja rujna. 

Također, do kraja godine u Program ruralnog razvoja bit će uvrštena mjera o dobrobiti životinja, čime će se osigurati dodatna sredstva stočarskom sektoru. Stoga smatramo da mljekarstvo i stočarstvo imaju budućnost, samo treba proći neko vrijeme da sve mjere koje poduzimamo daju rezultate.

O BRŽEM POVLAČENJU EU NOVCA

Prvi natječaj za povlačenje EU novca iz Programa ruralnog razvoja trajao je oko 2 godine od dana prijave do rezultata - što je nedopustivo. Potom smo novi natječaj - odrađen po starim, naslijeđenim procedurama - uspjeli završiti za oko šest mjeseci. A zadnji pak natječaj - po novim procedurama - zatvorili smo 17. srpnja, a 30. kolovoza idu prve odluke. Znači, samo 46 dana od završetka natječaja do prvih odluka! To je ono što poljoprivrednici traže i što ova Vlada poljoprivrednicima omogućuje!

http://www.hdz.hr/vijest/eu/u-7-mjeseci-nasa-je-vlada-povukla-3-puta-vise-eu-novca-nego-sto-je-ucinjeno-u-prosle-3