Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković boravit će 15. i 16. listopada u Parizu, u radnom posjetu Francuskoj Republici, i sastat će se s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Prvi bilateralni sastanak

Ovo je prvi put da Plenković kao hrvatski premijer dolazi na bilateralni sastanak s francuskim predsjednikom, a predviđen je u trajanju od otprilike sat i dvadeset minuta. U Elizejskoj je palači predsjednik Vlade RH bio u prosincu prošle godine, ali tada je povod bio veliki skup One Planet Summit koji je Macron organizirao za pedesetak šefova država i vlada.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-u-parizu-u-svim-segmentima-drustva-moramo-raditi-na-ekoloskoj-svijesti-i-zastiti-prirode/23042

Francusko-hrvatski odnosi

Sutra će pak biti održani bilateralni razgovori, na kojima se očekuje da će Plenković i Macron pričati o francusko-hrvatskim odnosima i gospodarskoj suradnji, (ne)ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH, stanju u jugoistočnoj Europi te Europskoj uniji uoči izbora za Europski parlament u svibnju.

Na početku posjeta, što je postalo već tradicionalno pri svakome njegovom odlasku u inozemstvo, predsjednik Plenković susrest će se s hrvatskim iseljenicima.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/s-hrvatima-iz-francuske-protiv-izborne-diskriminacije-nasih-sugradana-izvan

„Hrvatska i budućnost Europske unije“

U utorak, osim što će se sastati s predsjednikom Macronom u Elizejskoj palači, sudjelovat će na sjednici Vijeća poduzetnika Francuska-Hrvatska pri Francuskoj udruzi poslodavaca (MEDEF) te održati predavanje na temu „Hrvatska i budućnost Europske unije“ na Sveučilištu La Sorbonne.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/potrebno-je-puno-bolje-komunicirati-s-gradanima-o-tome-sto-donosi-clanstvo-u-eu

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-u-parizu-hrvatska-zeli-unaprijediti-gospodarske-odnose-s-francuskom/23035

Na kraju posjeta, otvorit će izložbu „Hrvatska puna boja“. Uz predsjednika Plenkovića bit će ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministar turizma Gari Cappelli, članica i član Središnjeg odbora HDZ-a.

PROGRAM PREDSJEDNIKA PLENKOVIĆA

Ponedjeljak, 15. listopada

19:20     Susret s hrvatskim iseljenicima (Veleposlanstvo RH, Square Thiers 7, 75116 Pariz)

Utorak, 16. listopada

08:30     Sjednica Vijeća poduzetnika Francuska-Hrvatska pri Francuskoj udruzi poslodavaca (MEDEF) (MEDEF, 55 Avenue Bosquet, 75007 Pariz)

10:45     Sastanak s rektorom Sveučilišta La Sorbonne Gillesom Pécoutom (La Sorbonne, 1 Rue Victor Cousin, 75005 Pariz)

11:00     Predavanje na temu „Hrvatska i budućnost Europske unije“ (La Sorbonne)

13:00     Sastanak s predsjednikom Francuske Republike Emmanuelom Macronom (Elizejska palača, 55 Rue du Faubourg Saint-Honoré, 75008 Pariz)

14:20     Zajedničke izjave za medije predsjednika Macrona i predsjednika Plenkovića

20:00     Otvorenje izložbe „Hrvatska puna boja“ (Carrousel du Louvre, 99 Rue de Rivoli, 75001 Pariz)