U glavnom talijanskom gradu Rimu održava se - u sklopu European Ideas Network 2017 Summer University - konferencija o zajedničkoj sigurnosti i stabilnosti na Mediteranu.

Na konferenciji sudjeluju i naše eurozastupnice - voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu (i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a) Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Željana Zovko.

Brojni paneli i okrugli stolovi

Rasprava će kroz nekoliko panela i okruglih stolova okupiti široki spektar visokih dužnosnika, političara, akademika, poslovnih stručnjaka te predstavnika civilnog društva. Neki od posebnih gostiju bit će predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul, talijanski ministar vanjskih poslova i međunarodne suradnje Angelino Alfano, voditeljica talijanske delegacije Europske pučke stranke Elisabetta Gardini te ambasador Europske Unije pri Ujedinjenim narodima João Vale de Almeida.

Simbolika Rima

Kako je istaknula Šuica, raspravljat će se i o budućnosti Europe:

- Nismo mogli pronaći bolje mjesto za 16. konferenciju Mreže Europskih ideja. Izbor lokacije je prilog proslavi 60. obljetnice Rimskih sporazuma. Europska unija prolazi kroz povijesni trenutak i ovaj skup u Rimu će nama zastupnicima EPP-a dati dovoljno prostora za raspravu o budućnosti Europe. Teme od sigurnosti, obrane, migracija, ekonomije, demografije i vanjskih poslova dominirat će ovim skupom i nadam se da će doprinijeti jačanju odnosa zemalja članica kao i osnaživanju budućih europskih politika.

Inovacije, rast i razvoj

U povodu konferencije, Maletić je naglasila da je mnogo izazova pred EU, a nove ideje i njihova realizacija preduvjet su snaženja rasta EU.

- Mnogo je izazova pred Europom i državama članicama: od sigurnosti, borbe protiv terorizma, migracija, demografije, energetske neovisnosti, do potrebe za tehnološkim inovacijama, reindustrijalizacijom, digitalizacijom, razvojem novih znanja i vještina te jačanja uloge mladih u EU. O svemu ovom raspravljamo u Rimu - gdje smo do petka u organizaciji think thank-a European Ideas Network. Program je intenzivan, a nove ideje o važnim temama kasnije pretvorene u konkretne akcije preduvjet su rasta i razvoja, našeg zajedničkog stvaranja inovativne Europe koja inspirira i vodi.

Strateško partnerstvo

Zovko je kazala da EU treba raditi na utjecaju svojih vrijednosti te jačanju sigurnosti i stabilnosti:

- Budućnost zajedničke europske sigurnosne politike, stabilnost na Mediteranu, pitanja imigracije te jačanja utjecaja vanjske politike izazovi su s kojima se Europska unija trenutačno suočava, a Rim je simbolično mjesto susreta za razmjenu ideja Europske pučke stranke o ovim problemima. Europska unija treba na svojim granicama jačati utjecaj svojih vrijednosti i vidljivost u državama s kojima surađuje na strateškom partnerstvu kako njezina sigurnost i stabilnost ne bi bila ugrožena.

EUROPSKA MREŽA IDEJA

Europska mreža ideja otvoren je paneuropski trust mozgova osmišljen kako bi promicao nove načine razmišljanja o ključnim izazovima s kojima se suočavaju države Europske unije. Ono je važno mjesto susreta i intelektualno sjecište desnog centra europske politike. Ovogodišnji susret u Rimu, 60 godina nakon potpisivanja Rimskih ugovora, ima posebno simbolično značenje. U sklopu teme Zajednička sigurnost i stabilnost u mediteranskoj regiji, sudionici će pokušati dati odgovore na suvremene izazove koji stoje pred današnjom EU, a to su: imigracije i demografija, digitalizacija, tehnološke inovacije, poduzetništvo i strateški menadžment, EU strategija u borbi protiv terorizma i ekstremizma, bioetika i ljudsko dostojanstvo, rusko-europski dijalog u području energije, osnaživanje europske vanjske politike, financijski sektor, ekonomski rast i stabilnost u EU, budućnost transatlantskih odnosa, osnaživanje mladih u EU te europska sigurnost i obrana.