(VIDEO) Nakon jutrošnje sjednice Vlade RH, predsjednik Andrej Plenković otputovao je u Sofiju gdje će sutra, kao jedan od europskih lidera, sudjelovati na summitu EU-zapadni Balkan (Western Balkans).

Sastankom na vrhu s čelnicima šest zemalja jugoistočne Europe koje aspiriraju na članstvo u Europskoj uniji (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Makedonija i Kosovo) nastoji se potvrditi predanost daljnjem proširenju EU-a i istaknuti pripadnost tih država europskoj obitelji.

Smanjenja troškova roaminga

Domaćin sastanka bit će predsjednik Vlade Republike Bugarske Boyko Borissov, čija zemlja upravo predsjedava Vijećem Europske unije, a sastankom će predsjedati predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Jedna od konkretnih inicijativa na summitu trebao bi biti prijedlog smanjenja troškova roaminga za navedenih šest država jugoistočne Europe. Također, cilj je ojačati veze u pogledu infrastrukture, prometa i digitalne ekonomije te osigurati snažniju suradnju u pitanjima sigurnosti i migracija.

Prvi put poslije 15 godina

Predsjednik Plenković izrazio je zadovoljstvo što se sastanak u ovom formatu napokon ponavlja, prvi put poslije Solunskog summita održanog prije 15 godina:

- Naša je ambicija da se takav sastanak održi i tijekom hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije 2020. te da se na taj način stavi u fokus politika proširenja i hrvatska uloga zagovaratelja tih politika.

Okrugli stol „Dijalog sa zapadnim Balkanom“

Danas je, prvog dana boravka u glavnom gradu Bugarske, Plenković već sudjelovao na okruglom stolu u organizaciji Wilfred Martens centra za europske studije (Zaklada Europske pučke stranke /EPP-a/ - op. ur.) i Europskog vijeća za vanjske odnose na temu „Dijalog sa zapadnim Balkanom: Stvaranje regije rasta, sigurnosti i povezivosti na putu prema Europi“.

Uz Plenkovića, na okruglom stolu govorili su i predsjednik Vlade Republike Bugarske Boyko Borissov, predsjednik Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu Manfred Weber (bavarska Kršćansko-socijalna unija - CSU), predsjednica Međunarodnoga europskog pokreta i eurozastupnica Eva Maydell i bivši slovački premijer Mikuláš Dzurinda, predsjednik Wilfred Martens centra

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-plenkovic-u-sofiji-na-sas...

S bugarskim premijerom Borissovim

Nakon „Dijalog sa zapadnim Balkanom“, predsjednik Plenković bilateralno se susreo s bugarskim premijerom Borissovim.

DALJNJI PROGRAM PREDSJEDNIKA PLENKOVIĆA

Srijeda, 16. svibnja: 

16:00     Sastanak na vrhu Europske pučke stranke (Rezidencija Boyana, Vitoshko Iale 16) 
 
18:30     Završetak sastanka na vrhu EPP-a
 
19:30     Neformalni susret čelnika EU na temama odnosa sa SAD-om i digitalne ekonomije (Sofia Tech Park, Bulevar Tsarigradsko Shose 111)

Četvrtak, 17. svibnja: 
10:00     Plenarna sjednica sastanka na vrhu EU - Western Balkans (Nacionalna palača kulture, Bulevar Bukgaria 1463) 
 
13:00     Završetak plenarne sjednice
 
13:05     Zajednička fotografija
 
13:15     Radni susret na temu: Rješavanje zajedničkih izazova
 
15:10     Mogućnost izjave za medije predsjednika Vlade Andreja Plenkovića 

RUMUNJSKA - SPORAZUM O SURADNJI

Nakon Bugarske, predsjednik Plenković posjetit će Rumunjsku, gdje će se susresti s najvišim državnim dužnosnicima. Tijekom  posjeta potpisat će se sporazum o suradnji između dva ministarstva obrane.