Uoči početka sastanka na vrhu EU-a i šest zemalja Istočnog partnerstva, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković odgovorio je u Bruxellesu na pitanja novinara. Izdvajamo njegove poruke o hibridnom ratu i Agrokoru:

O AGROKORU & STABILNOSTI HRVATSKOG GOSPODARSTVA

Stanje u Agrokoru početkom godine zahtijevalo je posebni zakon i posebni angažman. Sve što smo radili te što i danas radimo u cilju je održanja stabilnosti hrvatskog gospodarstva, očuvanja radnih mjesta, generiranja novih prihoda, dugoročnog restrukturiranja i održivosti funkcioniranje kompanija te, naravno, nagodbe s vjerovnicima.

Za razliku od oporbe koja mijenja mišljenja iz dana u dan, Vlada ima kontinuiran, konzistentan stav. Našli smo način kako riješiti problem koji je Hrvatsku mogao baciti na koljena, držimo se te linije, nastojat ćemo do zakonskog roka postići nagodbu te, ponavljam, očuvati radna mjesta i stabilnost hrvatske ekonomije. To je jedino zbog čega smo mi angažirani.

O HIBRIDNOME MEDIJSKOM DJELOVANJU

Glavna tema summita Istočnog partnerstva upravo je hibridno medijsko djelovanje. Pogledajte reference na brojne izbore, referendume koji su održani u Europi. Samo naivni ljudi mogu vjerovati da Hrvatska nije dio tog procesa.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/na-summitu-epp-najjace-politicke-obitelji-u-europskoj-uniji-uoci-sastanka-na-vrhu-istocnog

PRIOPĆENJE SOA-e: U sklopu hibridnog djelovanja ubacuju se lažne vijesti u kojima se RH, EU i NATO prikazuje u negativnom svjetlu!

U odgovoru na pitanje HRT-a nakon niza medijskih objava da „sigurnosne službe nisu našle elemente za tvrdnju da se u Hrvatskoj vodi medijski hibridni rat“, iz Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) su priopćili da u izvješću o stanju u Agrokoru i mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti - koje su 13. studenog izradili na zahtjev Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora - uopće nisu razmatrane hibridne prijetnje.

Slabljenje međunarodnog položaja RH

Ali, vezano uz hibridno ratovanje, napominju da je SOA u listopadu 2017. za potrebe toga saborskog odbora izradila izvješće o informacijskim operacijama u funkciji slabljenja međunarodnog položaja RH te da je o hibridnom ratovanju pisala i prije, u svome Javnom izvješću objavljenom još 14. rujna 2017. godine. U Javnom izvješću, između ostalog, piše:

"U sklopu hibridnog djelovanja, u hrvatski medijski i informativni prostor nastoje se ubaciti lažne ili iskrivljene vijesti u kojima se Republiku Hrvatsku, EU i NATO prikazuje u negativnom svjetlu, te se želi utjecati na stabilnost hrvatskih institucija, regionalnog okruženja i euroatlantskog i europskog zajedništva".