(VIDEO) Nakon što je u utorak Europska komisija usvojila prvu europsku strategiju za plastiku - kao dio postupka prelaska na više kružno gospodarstvo - u srijedu je u Europskom parlamentu održana rasprava na istu temu.

Novom strategijom Europske komisije okoliš će se zaštititi od onečišćenja plastikom i istodobno poticati rast i inovacije te će tako zahtjevna situacija dati pozitivne rezultate za budućnost Europe. U skladu s novim planovima, do 2030. sva će plastična ambalaža na tržištu Europske unije biti prikladna za recikliranje, potrošnja plastike za jednokratnu upotrebu smanjit će se, a namjerna upotreba mikroplastike bit će ograničena.

EU upozorena na ekološku katastrofu

Iako je Hrvatska jedna od rijetkih država u Europskoj uniji koja ima sustav povratne naknade za ambalažni otpad - uključujući i PET ambalažu - problemi plastičnog otpada koji je zapljusnuo Jadran katastrofalnih su razmjera. Nakon što je u prosincu već treći put upozorila Europsku komisiju i Europsku agenciju za okoliš na ekološku katastrofu koja prijeti Dubrovniku i hrvatskim otocima, voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu (i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a) Dubravka Šuica jučer je na raspravi ponovo upozorila EP i EK.

- Drago mi je da je Europska komisija donijela novu strategiju za plastični otpad koja će pomoći u zaštiti prirode od onečišćenja plastikom te poticati rast i inovacije, no kao građanka Dubrovnika i nekadašnja gradonačelnica grada pod UNESCO-vom zaštitom još jednom vas i ovim fotografijama želim upozoriti na ekološku katastrofu koja prijeti Dubrovniku i hrvatskim otocima zbog plastičnog otpada koji u dubrovačku luku stiže iz susjednih zemalja koje aspiriraju na članstvo Europskoj uniji! Smatram da je ovo nedopustivo i da su postojeće regulative nedovoljne za regulaciju morskog otpada te još jednom apeliram na poštivanje postojećih konvencija i direktiva. A sve kako bi se spasio Jadran, ali i sva svjetska mora!

Šokantne fotografije onečišćenja

Šuica je pokazala je eurozastupnicima šokantne fotografije otpada koji se u prosincu našao u dubrovačkoj luci, nošen južnim vjetrom. U Europi svake godine nastane 25 milijuna tona plastičnog otpada, od čega se manje od 30 posto prikuplja radi recikliranja. U svijetu plastika čini 85 posto otpada na plažama. Plastika se čak uvlači građanima u pluća i u hranu koju jedu, a još nije poznat učinak mikroplastike u zraku, vodi i hrani na zdravlje.

Dodatni materijali:

Priopćenje - 18. 12. 2017.:

http://dubravka-suica.eu/index.php/aktivnosti/odbori/item/8507-dubravka-suica-ekoloska-katastrofa-prijeti-dubrovniku-i-hrvatskim-otocima

Pitanje zastupnice Šuice Europskoj komisiji:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+P-2016-001367+0+DOC+XML+V0//HR&language=hr

Odgovor Europske komisije zastupnici:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=P-2016-001367&language=HR

Pitanje zastupnice Šuice Europskoj komisiji:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2017-001418+0+DOC+XML+V0//HR&language=hr

Odgovor Europske komisije zastupnici:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2017-001418&language=HR