Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta i šefica Kluba zastupnika HDZ-a u Strasbourgu/Bruxellesu Dubravka Šuica boravila je u službenom posjetu Washingtonu i Norfolku od 31. listopada do 3. studenog 2017. godine.

Izaslanstvo u jakom sastavu

Izaslanstvo EP-a predvodio je predsjednik Odbora za vanjske poslove David McAllister (EPP/Njemačka), a sačinjavali su ga, uz našu Dubravku Šuicu, i Elmar Brok (EPP/Njemačka), Michael Gahler (EPP/Njemačka), Bogdan Andrzej Zdrojewski (EPP/Poljska), Neena Gill (S&D, Ujedinjena Kraljevina), Knut Fleckenstein (S&D, Njemačka), Clare Moody (S&D, Ujedinjena Kraljevina), Ioan Mircea Pașcu (S&D, Rumunjska), Ana Fotyga (ECR, Poljska), Angel Dzhambazki (ECR, Bugarska) te Javier Couso (GUE/NGL, Španjolska).

Kongres, Pentagon, State Department…

Članovi izaslanstva posjetili su sjedišta najvažnijih američkih i međunarodnih institucija u Washingtonu (Kongres, Pentagon, Atlantsko vijeće, US State Department, Sjevernoatlantski savez…), pri čemu su imali priliku susresti se s njihovim dužnosnicima te sudjelovati u razmjeni mišljenja sa senatorima i kongresnicima.

EU i SAD - vodeći globalni partneri

- Jačanje euroatlantske suradnje oduvijek je jedan od glavnih prioriteta Europske unije, a posjet Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta pravi je način da se ta suradnja osnaži na vanjskopolitičkom, sigurnosnom i obrambenom planu. Europska unija i SAD, kao vodeći globalni partneri, zajedničkim snagama trebaju odgovoriti na sigurnosne izazove s kojima se naši građani suočavaju - istaknula je zastupnica Šuica.