(PHOTO) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković sudjelovao je danas u Bruxellesu (Belgijska kraljevska akademija) na sastanku na vrhu Europske pučke stranke (EPP), summitu najveće i najjače političke obitelji u Europi, na kojem su se čelnici država i vlada te predsjednici narodnjačko-demokršćanskih stranaka desnog centra pripremali za sastanak Europskog vijeća, koji se održava danas i sutra, također u Bruxellesu.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-na-sastancima-europskoga-vijeca-u-bruxellesu/24065

Sastanak Europskog vijeća bit će posvećen migracijama, sigurnosti i obrani, kao i ekonomskim i financijskim pitanjima.

Predsjednik Plenković sudjelovat će sutra i na sastanku šefova država i vlada europodručja (Eurosummit) - na kojem će se raspravljati o reformi ekonomske i monetarne unije.

Daul - domaćin summita

Domaćin summita EPP-a bio je predsjednik EPP-a Joseph Daul. Sudjelovali su, također, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, predsjednik Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu Manfred Weber i glavni tajnik EPP-a Antonio López-Istúriz, kao i svi članovi Predsjedništva EPP-a.

Osim Plenkovića i navedenih europskih prvaka, na summitu su još sudjelovali Sebastian Kurz (Austrija), Angela Merkel (Njemačka), Nicos Anastasiades (Cipar), Bojko Borisov (Bugarska), Viktor Orbán (Mađarska), Leo Varadkar (Irska)…

http://www.hdz.hr/vijest/eu/konkretni-europski-projekti-poput-peljeskog-mosta-najbolji-su-pokazatelj-koristi-eu-za

PARTNERSTVO & PRIJATELJSTVO SA SAD-om

Nakon summita EPP-a, predsjednik Plenković je po dolasku u zgradu Europskog vijeća dao izjavu za brojne okupljene novinare.

Na pitanje novinara o recentnoj izjavi veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Roberta Kohorsta o tome da „SAD ne uzima Hrvatsku zdravo za gotovo te da će obratiti pažnju na nju kao važnu partnericu“, predsjednik Plenković je odgovorio da naša zemlja razvija dobre odnose sa SAD-om.

- Nisam vidio tu izjavu, ali je dobro da smo partneri u okviru NATO-a. Postoji mogućnost da nakon summita zemalja jugoistočne Europe u okviru Berlinskog procesa, koji će biti u Londonu za 15-ak dana, ministar obrane SAD-a posjeti Hrvatsku. Partnerstvo i prijateljstvo je tu.

Jasan stav Hrvatske

Što se tiče ilegalnih migracija, ključne teme sastanka Europskog vijeća, Plenković je istaknuo da je i na summitu EPP-a izrazio jasan stav Hrvatske da se krene u realizaciju drugog dijela dogovora s Turskom, počevši od financijskih obveza koje je EU preuzela.

- Podržavamo i dodatnu spremnost za davanje sredstava u fond za afričke zemlje. U ovom je trenutku najvažnije jačati vanjsku dimenziju migracijske politike i osnaživati kontrolu na vanjskim granicama EU-a. Za Hrvatsku je to ključno: jer ako su vanjske granice dobro čuvane, onda će nezakonitih migracija kroz naš teritorij, ali i pokušaja, biti sve manje.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/partnerstvom-s-neeuropskim-zemljama-smanjit-cemo-migrantski-pritisak-i-rijesiti-problem

Brodovi s migrantima u našim lukama? Nerealno!

Bitno je - nastavio je - da pokušamo ostvariti konsenzus jer je europsko rješenje kojeg će se svi pridržavati jedini način za rješavanje migrantskog izazova.

- Očito je da će zbog demografskih trendova, siromaštva, ratova i nefunkcionirajućih država u Africi i na Srednjem istoku trend biti i dalje prisutan.

Odgovarajući novinarima na pitanje je li moguće da brodovi s migrantima počnu pristajati u hrvatske luke, Plenković je naglasio da to nije realan scenarij jer se prama međunarodnom pravu takvi brodovi, čim se uoče, moraju odvesti u najbližu luku.