Uoči sjednice Europskog vijeća u Bruxellesu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković - osim što je sudjelovao na summitu Europske pučke stranke (EPP) - susreo se tête-à-tête s predsjednikom Europske komisije („Vlade Europske unije“) Jean-Claudeom Junckerom.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/na-summitu-epp-izgradnja-peljeskog-mosta-i-zastita-hrvatskih-interesa-u-odnosu-na

Bilateralno pitanje sa Slovenijom

U izjavi za medije nakon susreta, Plenković je istaknuo da predsjednik Europske komisije podržava dijalog Hrvatske i Slovenije.

- Naše su pozicije poznate. Otvoren sam za razgovore o otvorenom graničnom pitanju. Ponovio sam predsjedniku Junckeru da se radi o bilateralnom pitanju. Inače, pitanje granice sa Slovenijom nije na dnevnom redu Europskog vijeća.

Teritorijalno povezivanje EU

Predsjednik Plenković podsjetio je Junckera na važnost izgradnje Pelješkoga mosta za Hrvatsku, ali i cijelu Uniju.

- Projekt je napravljen na način da se izađe ususret Bosni i Hercegovini u svim njenim tehničkim zahtjevima, a gradnja je predviđena na hrvatskom teritoriju i iznad hrvatskih unutarnjih voda. Nužno je da se napokon i RH i EU teritorijalno povežu.

Pozitivni pokazatelji

Novinare je zanimalo je li na sastanku s predsjednikom Europske komisije bilo riječi i o Agrokoru, makar u kontekstu nadolazećih procjena Europske komisije o gospodarskom rastu u RH. Predsjednik Plenković je naglasio da svi pokazatelji - ne samo prema hrvatskim ocjenama, nego i prema ocjenama međunarodnih financijskih institucija - dokazuju da kriza u Agrokoru, iako je krupna, nije utjecala na pozitivne trendove.

- To znači da kvalitetno upravljamo procesom, da Vlada povlači dobre poteze i da su trendovi definitivno dobri!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/usprkos-krizi-u-agrokoru-ocuvali-smo-izvrsne-gospodarske-trendove-i-zastitili

Zajedno ćemo slaviti ulazak u Schengen!

S predsjednikom Europske komisije Junckerom Plenković je razgovarao i o dva stožerna cilja hrvatske europske politike - prvi je ulazak u Schengen, a drugi u eurozonu. Uspjeh, u koji ne sumnjamo, učinit će nas članicom grupe zemalja koje su u najtješnjoj integraciji.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/jasna-poruka-europske-komisije-uskoro-cemo-zajedno-proslaviti-ulazak-hrvatske-u-schengen

Mandat da radimo na dobrobit Hrvatske

S obzirom da se danas navršava točno godinu dana mandata Vlade, novinare je zanimalo i je li neke stvari bilo moguće brže napraviti.

- Volio bih da smo imali više vremena za ono što smo planirali, a manje vremena morali posvetiti procesima koji su se dogodili neovisno od nas, poput slučaja Agrokor, jer bi tada sigurno sve bilo dinamičnije. Ali, u svakom slučaju, uvijek može i brže i bolje i kvalitetnije. Vlada je tu, stabilna je, imamo Program i napravili smo pomake u sva njegova četiri ključna aspekta - političkoj stabilnosti, gospodarskom rastu, pravnoj sigurnosti i društvenoj solidarnosti. Tako ćemo i nastaviti, tu smo s mandatom da radimo na dobrobit Hrvatske.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/izvjesce-o-radu-vlade-u-1-godini-mandata-nas-osnovni-cilj-je-osigurati-kvalitetniji

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ako-su-svi-sve-znali-zasto-sdp-nije-nista-poduzeo-dok-je-4-godine-bio-na-vlasti