Predsjednik Hrvatskoga sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković sudjelovao je u Dubrovniku na Konferenciji Odbora za politička pitanja i demokraciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe „Izgradnja demokratske sigurnosti na Sredozemlju: zajednički izazovi i odgovornost“. Tom se konferencijom - koja okuplja predstavnike država članica Vijeća Europe i zemalja MENA regije (Srednji istok i Sjeverna Afrika) - završava parlamentarna dimenzija hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe.

Povezivanje s mediteranskim zemljama

U uvodnom obraćanju, Jandroković je istaknuo važnost suradnje između država sa sjeverne i južne obale Sredozemlja. U tom kontekstu, naglasio je da je „mediteranizam“ uslijed zemljopisnog položaja i povijesno-kulturnog naslijeđa važna komponenta hrvatskog identiteta te da je zbog toga Hrvatska oduvijek težila doprinositi razvoju čvrstih veza i suradnje sa sredozemnim državama, posebno onima s južne obale.

I prije nego što je postala članicom Europske unije, Hrvatska je pružala političku potporu ideji osnaživanja nekadašnjeg Barcelonskog procesa, a današnje Unije za Mediteran, pri čemu se zalagala za njezino otvaranje prema svim sredozemnim zemljama. Spomenuo je i važnu ulogu Hrvatskog sabora u uspostavi i radu Parlamentarne skupštine Mediterana.

Mir, stabilnost i sigurnost

Kada je riječ o Vijeću Europe, pozdravio je prepoznavanje potrebe za suradnjom s južnim sredozemnim zemljama, njegov jedinstveni pristup te osmišljene programe kojima se želi pomoći tim zemljama u osnaživanju održivoga demokratskog upravljanja.

Jandroković je nadalje istaknuo da Sredozemlje danas, kao i tijekom povijesti, zbog svoga strateškog položaja u političkom, ali i u gospodarskom smislu, a posebno u svjetlu novih globalnih izazova poput terorizma i ilegalnih migracija, mora imati prominentno mjesto u prioritetima europskih politika, jer su mir, stabilnost i sigurnost u sredozemnoj regiji od ključne važnosti za Europu. Stoga je, ponovio je, potrebno pružiti potporu svojem susjedstvu.

- Hrvatska je otvorena za suradnju i dijeljenje svojih jedinstvenih iskustava jer je u kratkom razdoblju dokazala da se može prijeći put do demokratske sigurnosti i članstva u društvu najrazvijenijih država svijeta.