Naša eurozastupnica Željana Zovko, uoči rasprave i glasovanja na plenarnoj sjednici o rezoluciji o slučaju azerbajdžanskog novinara Afgana Mukhtarlija, susrela se s njegovom suprugom Leylom Mustafeyevom.

Tijekom susreta, supruga Leyla Mustafeyeva detaljno je informirala zastupnike prisutne na sastanku o slučaju otmice i izrečenog tromjesečnog pritvora, koji se temelji na sumnjivoj optužnici, za njezinog muža koji je kritički pisao o vlastima u Azerbajdžanu i pritom je zatražila potporu i podršku zastupnika.

Susret s Leylom Mustafeyevom

Eurozastupnica Zovko, koja je autorica rezolucije Europskog parlamenta, naglasila je na susretu s Leylom Mustafeyevom kako je potrebno osigurati djelovanje tihe diplomacije u slučaju azerbajdžanskog novinara, Afghana Mukhtarlija, kako bi se on, ali i svi ostali politički zatvorenici oslobodili.

- Smatram kako Azerbajdžan mora ispuniti sve svoje obveze kako bi novi sporazum i partnerstvo s Europskom unijom bilo zasnovano na zdravim temeljima i uzajamnom povjerenju. Današnje usvajanje rezolucije o slučaju Afgana Mukhtarlija nema za cilj poslati poruku kako EU namjerava prekinuti vezu i suradnju s Azerbajdžanom već ima za cilj, kao znak potpore, pomoći u pronalaženju rješenja i modela u ostvarivanju transformacije Azerbajdžana u demokratsko, inkluzivno i tolerantno društvo - zaključila je Zovko povodom usvajanja rezolucije.