Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković održat će u utorak, 6. veljače, govor o budućnosti Europe (Future of Europe) te raspravljati sa zastupnicima na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu. 

Europski parlament (EP) organizira niz rasprava o budućnosti Europske unije, a predsjednik Plenković drugi je europski čelnik koji se obraća zastupnicima. Prvi je prošlog mjeseca bio irski premijer Leo Varadkar, a na plenarnoj sjednici u ožujku na redu je portugalski premijer Antonio Costa.

Tajani, Jagland, Weber, Klub zastupnika EPP-a…

U Strasbourgu će se sutra, osim sudjelovanja na plenarnoj sjednici, Plenković sastati i s predsjednikom EP-a Antoniom Tajanijem te s glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjørnom Jaglandom.

A predvečer će se, kao predsjednik HDZ-a, prvo susresti sa šefom Kluba zastupnika Europske pučke stranke u EP-u Manfredom Weberom, a potom i sudjelovati na sastanku svih zastupnika EPP-a - najjače političke grupacije Starog kontinenta, koja okuplja narodnjačke i demokršćanske stranke desnog centra.

Kolegij Europske komisije, Juncker, Tusk, Stoltenberg…

Predsjednika Plenkovića u veljači i inače očekuje dinamična vanjskopolitička aktivnost.

U Bruxellesu će 14. veljače sudjelovati na sastanku kolegija Europske komisije te održati sastanke s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Dana 22. veljače sastat će se pak s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a 23. veljače sudjelovat će na neformalnom sastanku Europskoga vijeća u Bruxellesu, koje će raspravljati o institucionalnim pitanjima i budućnosti financiranja EU-a 2018.

PROGRAM PREDSJEDNIKA PLENKOVIĆA (utorak, 6. veljače):

08:25     Dolazak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Europski parlament (Zgrada Louise Weiss)

08:30     Sastanak s predsjednikom Europskog parlamenta Antonijom Tajanijem

09:00     Početak plenarne sjednice Europskog parlamenta

                Uvodno obraćanje predsjednika EP-a Antonija Tajanija

Govor predsjednika Plenkovića o budućnosti Europe

Izjava predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera

Izjave predsjednika klubova zastupnika u Europskom parlamentu

Rasprava

12:00     Zajednička izjava za medije predsjednika Plenkovića i predsjednika EP-a Tajanija

12:15     Mogućnost izjave za hrvatske medije predsjednika Plenkovića

15:55     Dolazak predsjednika Plenkovića pred zgradu Vijeća Europe

16:00     Sastanak s glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjørnom Jaglandom

16:50     Zajednička izjava za medije predsjednika Plenkovića i glavnog tajnika Vijeća Europe

17:30     Sastanak s predsjednikom Kluba zastupnika EPP-a Manfredom Weberom

18:30     Sudjelovanje na sastanku zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu

Sastanak s veleposlanicima država EU-a

Predsjednik Plenković svoju je vanjskopolitičku ofenzivu započeo još prošlog petka, 2. veljače, kada se u Banskim dvorima sastao s veleposlanicima država članica Europske unije.

Premda se, prema službenom priopćenju, na sastanku „osvrnuo na aktivnosti Vlade RH u 2017. i predstavio reformske napore za 2018. godinu“, bila je to, naravno, dobra prigoda za promicanje naših nacionalnih interesa i hrvatskih stajališta u odnosima sa susjednim državama - prvenstveno Slovenijom, Srbijom i BiH. A hrvatska će stajališta predsjednik Plenković jasno i decidirano ponoviti svim europskim i svjetskim liderima s kojima će se sastati tijekom vrlo dinamične veljače.

Kao ilustraciju, izdvajamo dvije poruke predsjednika Plenkovića sa zadnje sjednice Vlade RH:

O SLOVENIJI

Slovenija se, nažalost, upustila u provedbu arbitražne odluke koju ne priznajemo i koja se prema međunarodnom pravu ne smije jednostrano primjenjivati. Oni su, vrlo štetno, prenijeli međudržavni problem na konkretan život građana. Slovenija je isključivi krivac za sve što se događa, i to ćemo ustrajno pojašnjavati svim akterima u međunarodnoj zajednici!

O SRBIJI

U niz navrata smo se decidirano očitovali o politici sjećanja i osudi Holokausta. Svjedočili smo, međutim, da je Srbija u New Yorku organizirala izložbu kojom je pokušala instrumentalizirati ovu temu - staviti poveznicu između današnje RH i NDH. Moderna Hrvatska se temelji na sasvim drugim vrijednostima, to smo dokazali u našem Ustavu i Domovinskom ratu. To je vrlo čvrst i jasan stav cijele Vlade i moj kao njenog predsjednika. Artikulirat ćemo ga svim sugovornicima - i susjednim zemljama i međunarodnoj zajednici.