(VIDEO) Na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu s 496 glasa za, 132 protiv i 67 suzdržanih usvojena je Rezolucija Europskog parlamenta o Bosni i Hercegovini. Veliki je to uspjeh Europske pučke stranke na čelu s njenim izvjestiteljem Cristianom Dan Predom, ali i veliki uspjeh hrvatskih eurozastupnica - čiji su amandmani uvršteni kao sastavni dokumenta.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/izvjesce-o-napretku-bih-u-2016-usvojeni-amandmani-nasih-eurozastupnica

Pozdravljena odlučnost u reformama

U Rezoluciji su europski parlamentarci pozdravili ostvareni napredak u provedbi Programa reformi za razdoblje 2015.-2018. i odlučnost BiH da nastavi s institucionalnim i socioekonomskim reformama.

Istaknuto je, međutim, da BiH neće biti uspješna kandidatkinja za članstvo u EU dok se ne uspostave odgovarajući institucionalni uvjeti. Upućen je poziv političkim predstavnicima da rade na nužnih promjenama, uključujući reformu izbornog prava, uzimajući pritom u obzir načela federalizma, decentralizacije i legitimnog zastupanja.

Provesti odluke Ustavnog suda

U Rezoluciji se izražava i žaljenje zbog neprovođenja velikog broja odluka Ustavnog suda, a posebno je naglašena važnost nedavne odluke o načelu ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda da izaberu svoje zakonite političke predstavnike na temelju opravdane i razmjerne zastupljenosti u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Izražava se i žaljenje što je već treći izborni ciklus građanima Mostara uskraćeno demokratsko pravo da izaberu svoje lokalne predstavnike te se poziva na brzu provedbu presude Ustavnog suda o Mostaru izmjenom izbornog zakonodavstva i statuta Grada Mostara. Također, snažno se osuđuje neprihvatljivo nasilje tijekom izbora u Stocu, kao i ilegalni referendum u Republici Srpskoj.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/brkic-u-stocu-puna-podrska-federalizaciji-i-decentralizaciji-bih

TV kanal na hrvatskom jeziku

U Rezoluciji je, također, izražena zabrinutost zbog slučajeva političkog pritiska na novinare te je upućen poziv nadležnim tijelima da zajamče medijski pluralizam i osiguraju emitiranje programa na svim službenim jezicima BiH.

Zahvala Predi & Hahnu

Tijekom rasprave na plenarnom zasjedanju, voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu (i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a) Dubravka Šuica i eurozastupnica Ivana Maletić zahvalile su izvjestitelju Predi i povjereniku Europske komisije za proširenje Johannesu Hahnu na razumijevanju stanja u BiH i spremnosti da se pošalje pozitivan signal o nastavku njenog euroatlantskog puta.

Supsidijarnost i decentralizacije

Šuica je u svom izlaganju naglasila potrebu izmjene izbornog zakona BiH te provedbe reformi.

- Nakon svih rasprava, ukazuje se potreba za izmjenom izbornog zakona u BiH. Pozdravljam što se u tekstovima rezolucija naglašavaju - već četvrti put - načela federalizma, supsidijarnosti i decentralizacije, koji su  neophodni kako bi sva tri konstitutivna naroda, ali i manjine, mogli uživati ista prava. Ovdje posebno ističem prava Hrvata koji bi trebali imati TV kanal na hrvatskom jeziku i uživati sve što im pripada po Daytonskom sporazumu.

Legitimna zastupljenost

Dodala je da je članstvo u EU jedini način stabilizacije i prosperiteta - ne samo za BiH, već i za ostale zemlje jugoistočne Europe.

- Stoga je važno da BiH postane decentralizirana država i da svi konstitutivni narodi budu legitimno zastupljeni. Potrebno je ukloniti institucionalne neravnopravnosti i prepreke koje nameću nelegitimne predstavnike hrvatskog naroda u tijela vlasti. Svima nama je u interesu funkcionalna BiH, a uvjerena sam da je EP čvrsto opredijeljen za europsku BiH - jer bi utjecaji drugih geopolitičkih interesnih sfera i udaljavanje BiH od Europske unije moglo rezultirati nesigurnim i nepouzdanim susjedstvom.

Za europsku BiH

Maletić je izrazila zadovoljstvo što je BiH pred drugom fazom puta prema EU, a to je stjecanje statusa države kandidatkinje.

- Nadam se da će proces pripreme odgovora na pitanja iz upitnika, ali isto tako i analize odgovora Europske komisije, biti brz i učinkovit te da će, uz izmjenu izbornog zakona i uspostavu mehanizma koordinacije, BiH najkasnije do kraja ove godine postati kandidatkinja za članstvo i brzo prijeći u treću fazu, a to su formalni pregovori. To je važno za modernizaciju i demokratizaciju države, za jačanje pravnog i političkog sustava u kojem se njeguju visoki standardi zaštite ljudskih prava, prava manjina i jednakopravnog sudjelovanja sva tri konstitutivna naroda u institucijama i procesima donošenja odluka u BiH.

Europski novac za BiH

Maletić je zaključila da su investicije u BiH od goleme važnosti te pritom pozvala Europsku komisiju da što kvalitetnije i brže realizirate provedbu IPA programa u svim područjima/komponentama.

- Europski fond za strateška ulaganja također treba postati instrument poticanja gospodarskog rasta i stvaranja radnih mjesta u BiH.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/rezolucija-europskog-parlamenta-pomaze-bih-pronaci-srednji-put