Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH jasno je i čvrsto odgovorilo na najnovije izjave o Oluji srbijanskih dužnosnika, predvođenih Aleksandrom Vučićem, koji pokazuju da je pred Republikom Srbijom još dug put suočavanja s prošlošću i s povijesnom istinom o agresiji na Hrvatsku. Reakciju MVEP-a prenosimo u cijelosti:

Srbijanski ekspanzionistički ciljevi

Ponovno smo svjedoci ponavljanja zlonamjernih i potpuno neutemeljenih izjava srbijanskih dužnosnika o Republici Hrvatskoj, koje u cijelosti odbacujemo.

Kad se već govori o usporedbi s nacističkim režimom, radi se o zamjeni teza budući da je upravo režim srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića - uz pomoć JNA i dijela hrvatskih i bosansko-hercegovačkih Srba - odgovoran za povratak etničkog čišćenja u Europi nakon Drugog svjetskog rata tako što je pokušao uspostaviti tzv. veliku etnički čistu Srbiju na teritoriju jedne trećine Hrvatske, pa i cijele Bosne i Hercegovine te Crne Gore i Kosova. Pri čemu, kako je jasno utvrđeno pred mjerodavnim međunarodnim forumima i sudovima, u ostvarenju srbijanskih ekspanzionističkih ciljeva nisu birali sredstva, uključujući etničko čišćenje i genocid.

Gube osjećaj za prostor i vrijeme

Nadalje, teza da su „Slovenija i Hrvatska izvršile nelegalnu secesiju“, izrečena 2018. godine, pokazuje koliko dugačak put Republika Srbija još treba prijeći u suočavanju s nedavnom prošlošću, svojom ulogom u raspadu bivše države i agresijom na svoje susjede. Međutim, umjesto da krenu tim putem, srbijanski dužnosnici kao da sve više gube osjećaj za prostor i vrijeme u kojem se nalaze i nastavljaju difamacijsku kampanju protiv Republike Hrvatske.

Oslobodilačka Oluja

Hrvatska vojska i policija su vojno-redarstvenom akcijom Oluja oslobodile veći dio okupiranog hrvatskog državnog područja, što je bio put k završetku agresije na Hrvatsku, mirnoj reintegraciji okupiranih dijelova Hrvatskog Podunavlja te miru i slobodi u Republici Hrvatskoj.

Odlučno suočavanje s prošlošću i konstruktivan pristup temeljen na činjenicama jedini je pravi put izgradnje dobrosusjedskih odnosa i istinskog pomirenja za koje Republika Hrvatska još od 1996. godine pruža ruku suradnje. Međutim, nespremnost nekih da se suoče s prošlošću samo odgađa istinsku pomirbu.