Nakon što je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u svom rujanskom govoru o stanju Unije na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu pozdravio proširenje Europske unije na zemlje zapadnog Balkana, Komisija je jučer donijela strategiju za „Vjerodostojnu perspektivu proširenja i pojačanu suradnju EU-a sa zapadnim Balkanom“ u kojoj je najavljena europska budućnost zemalja zapadnog Balkana čime će se ostvariti stabilnija, jača i ujedinjenija Europa. Strategiju su na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu predstavili potpredsjednica Europske komisije i Visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini te povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Šest inicijativa

U strategiji je najavljeno šest inicijativa koje će Europska unija poduzeti za integraciju zemalja zapadnog Balkana čime su obuhvaćene vladavina prava, veća suradnja u području sigurnosti i migracija uz pomoć zajedničkih istražiteljskih timova i europske granične i obalne straže, širenje energetske unije EU-a na zapadni Balkan te smanjenje troškova roaminga i uvođenje širokopojasnog Interneta u regiji.

Nova strategija EK

Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu i potpredsjednica Vanjskopolitičkog odbora u EP-u Dubravka Šuica na raspravi je istaknula:

- Pozdravljam novu strategiju Europske komisije koja predstavlja značajan korak u integraciji zemalja zapadnog Balkana. Jasno je da treba nadvladati regionalne napetosti, to je najvažnije i najteže. Stabilnost Europske unije ovisi isključivo o stabilnosti ovog dijela Europe i zato je vrlo važno da je Unija prisutna i da ne prepušta ovaj prostor ni Rusiji ni Turskoj. Slažem se da trebaju svi ispuniti kriterije, znam to iz hrvatskog iskustva i čuli smo to i od predsjednika Plenkovića. Europska unija s ovim zemljama dijeli zajedničku povijest i one trebaju postati dijelom Unije, stoga im mi trebamo pružiti podršku kako bi ostvarile sve potrebne uvjete za integraciju. Slažem se s Komisijom kad kaže da je ovo „regata“ a ne „konvoj“. Posebnu pozornost moramo posvetiti Bosni i Hercegovini i reformi izbornog zakona kako bi se osigurala jednakost triju konstitutivnih naroda i vladavina prava bez koje europska integracija nije moguća.

Hrvatska kao role model

Podsjetimo, predsjednik RH i HDZ-a Andrej Plenković jučer je u svom govoru o budućnosti Europe na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu pozdravio proširenje Unije na zemlje jugoistočne Europe u trenutku kad one ostvare zadane uvjete i kriterije te provedu potrebne reforme. Premijer je također naglasio važnost Bosne i Hercegovine unutar strategije s posebnim naglaskom na ostvarenje jednakosti svih triju konstitutivnih naroda i pravično izborno zakonodavstvo, te dodao da Republika Hrvatska može biti „role model“ za pristupanje.