Tijekom četverodnevnog boravka u New Yorku, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković održao je i predavanje na njujorškom Sveučilištu Columbia pod naslovom „Budućnost Europe - Hrvatska perspektiva“.

Govoreći o pet scenarija za budućnost Europske unije, Plenković je naglasio da se Hrvatska zauzima za uključiv pristup i nastavak izgradnje europskog projekta - koji mora ostati privlačan model za zemlje koje još nisu postale članice EU.

Istaknuo je da su pristupanje Schengenu i eurozoni u ovoj fazi glavni prioriteti članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

Konkretni benefiti članstva u EU

Izdvojio je tri bitna iskoraka koja iz hrvatske perspektive smatra ključnim za budućnost EU i jačanje europskog projekta:

Prvo, europski projekt mora imati snažniji demokratski legitimitet i učinkovitije institucije, zbog čega treba vratiti povjerenje građana u državne ustanove.

Drugo, nužno je osigurati da europski proračun od gotovo 150 milijardi eura godišnje i njegova redistributivna snaga budu učinkovitiji u svakodnevnom životu građana, osobito u slabije razvijenim članicama Unije.

Veća ulaganja u obranu

Treće, Unija se mora pozicionirati kao relevantan globalni akter u političkom, sigurnosnom i obrambenom pogledu, a posebice u Ujedinjenim narodima.

- EU se razvija u smjeru kolektivne obrambene organizacije te će stoga biti potrebna i veća ulaganja u obrambenu industriju. Europska vanjska politika treba pokazati veću jedinstvenost u kriznim situacijama. EU mora biti globalni partner koji nešto znači na međunarodnoj sceni! - ocijenio je Plenković.

Rezultatima protiv populizma

Upozorivši na rast populističkih snaga i nedovoljno povjerenje u europski projekt, podsjetio je na nižu izlaznost građana na europskim izborima 2014. godine, kao i na izborne uspjehe stranaka s antieuropskom agendom, osobito u zemljama utemeljiteljicama Unije:

- Vodeći vjerodostojnu politiku s jasnim rezultatima, moramo se oduprijeti populizmu. Sljedeći izbori za Europski parlament bit će test za mainstream stranke.

Od primatelja do davatelja sigurnosti

Pojasnio je također da je Hrvatska 25 godina nakon stjecanja neovisnosti i obrane od velikosrpske agresije otišla veoma daleko:

- Hrvatska je danas vjerodostojan akter koji pridonosi globalnoj sigurnosti i miru, a kao članica EU u svojim vanjskopolitičkim aktivnostima čvrsto će podupirati međunarodne vrijednosti i poštovanje međunarodnog prava.

Moderator - pomoćnik glavnog tajnika UN-a

Uvod u izlaganje predsjednika Plenkovića dao je rektor Sveučilišta Columbia John H. Coatsworth, a raspravu sa studentima moderirao je Ivan Šimonović, pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava.