Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković susreo se u Banskim dvorima s predsjednikom Europskog parlamenta Antonijem Tajanijem (EPP) koji boravi u službenom posjetu našoj državi. Tajani često dolazi u Hrvatsku, ali je ovo njegov prvi službeni posjet otkako je preuzeo dužnost predsjednika EP-a.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/epp-ovac-antonio-tajani-koji-je-osobno-dosao-podrzati-plenkovica-novi-je-celnik-europskog

Nakon susreta, uslijedile su izjave za brojne okupljene novinare. Izjave možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Plenković: Stvorili smo preduvjete za izlazak iz Procedure prekomjernog proračunskog deficita!

Zahvaljujem svom prijatelju, predsjedniku Europskog parlamenta Antoniju Tajaniju, na posjetu Hrvatskoj - na sadržajnim susretima u Vladi RH te s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović, zastupnicima i ostalim dužnosnicima. Zahvaljujem mu i na izrazito poticajnom predavanju koje je održao u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

Gospodarski uspjesi RH

Prezentirao sam predsjedniku Tajaniju ohrabrujuće ekonomske pokazatelji u Hrvatskoj - rast BDP-a, smanjenje javnog duga, niski proračunski manjak, bolji kreditni rejting, veća zaposlenost, smanjena nezaposlenost… kao i veća industrijska proizvodnja, izvoz i potrošnja.

Stvorili smo preduvjete da idućeg tjedna - u što sam uvjeren - od Europske komisije dobijemo preporuke koje će Europskom vijeću omogućiti da sredinom lipnja donese odluku o izlasku Hrvatske iz Procedure prekomjernog proračunskog deficita. Time naš kreditni rejting - kada je riječ o povoljnijim kamatama, povoljnijem izlasku na međunarodna financijska tržišta - dobiva sasvim novu dimenziju.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/povecanje-rodiljnih-i-roditeljskih-potpora-ubrzo-i-izlazak-iz-procedure

Proširenje EU

Razgovarali smo i o daljnjem procesu proširenja EU na jugoistok Europe - potpori Bosni i Hercegovini i ostalim zemljama u našem susjedstvu da nastave reforme, krenu putem europske integracije kakav je učinila Hrvatska. S te strane znam da predsjednik EP-a Tajani izrazito dobro pozna stanje u našim susjednim zemljama - vrlo lako ćemo naći zajednički jezik i pristup kako pomoći kontinuitetu stabilnosti i reformi.

Suradnja s nacionalnim manjinama

Upoznao sam predsjednika Tajanija i s važnim političkim i socijalnim temama u Hrvatskoj. Jedna je od tih tema i naš vrlo kvalitetan okvir ustavno-pravne i zakonske zaštite nacionalnih manjina te poštivanja njihovih prava. Razgovarao je i s kolegama u Hrvatskom saboru. Uključivost i suradnja sa svim zastupnicima nacionalnih manjina su politika Vlade RH, kao i zaštita prava onih manjina koje nemaju zastupnike.

Tajani: Hrvatska u Bruxellesu može računati na izrazito važnog prijatelja!

Imali smo danas vrlo koristan razgovor. Prenio sam stav Europskog parlamenta - vrlo sam zadovoljan i sretan što se premijer tako vrlo važne zemlje kao što je Hrvatska zauzima za stabilnost cijele regije. Čestitao sam premijeru Plenkoviću na ubrzanom rastu hrvatskog gospodarstva i povećanju zaposlenosti. I Mario Draghi iz Europske središnje banke je potvrdio rast hrvatskog gospodarstva. Europska unija će čvrsto stajati uz bok Hrvatskoj.

Populizmi destabiliziraju

Stabilnost Hrvatske je izrazito bitna u okviru Europske unije - ne smijemo popustiti populizmima! Posebno što su u regiji rizici izrazito veliki, prvenstveno što se tiče protoka islamističkih boraca. Hrvatska ima izrazito važnu ulogu u ime EU. Osobno ću se založiti da Hrvatska čim prije uđe u Schengen!

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/susret-jandrokovic-tajani-potpora-sto-skorijem-ulasku-hrvatske-u-schengen

Pohvala Hrvatskoj

Premijer Plenković je iskazao izrazito veliku otvorenost prema svim manjinama na području RH. Hrvatska je učinila veliki napredak. Spremnost koju mi je premijer Plenković iskazao potvrđena je jutros na sastanku sa zastupnikom Furijom Radinom - koji je istaknuo da je u tijeku konstruktivan dijalog s manjinama, što je bitno u učvršćivanju stabilnosti.

Hrvatska ima saveznika u Bruxellesu

Premijeru Plenkoviću sam na kraju našeg razgovora dao maksimalnu podršku u nastojanjima da Hrvatska svlada sve izazove. Hrvatska u Bruxellesu može računati na izrazito važnog prijatelja - koji je na njenoj strani.

SUSRET S PORTUGALSKIM PREDSJEDNIKOM

Predsjednik Plenković primio je danas u Banskim dvorima u bilateralni posjet predsjednika Portugalske Republike Marcela Rebela de Sousu.

Razgovarali su o bilateralnim odnosima Hrvatske i Portugala, koji su ocijenjeni vrlo dobrima. Diplomatski odnosi uspostavljeni su prije 25 godina, a suradnja je pojačana osobito nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Jačanje gospodarske suradnje

Složili su se da postoji prostor za jačanje gospodarske suradnje, posebno u područjima energetike, prehrambene industrije, brodogradnje i trgovine.

Hrvatska i Portugal partneri su i unutar Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza. U kontekstu izazova koji su pred Europskom unijom, bilo je riječi o Brexitu, ali i borbi protiv rastućeg populizma, migracijama te situaciji na jugoistoku Europe.

Također, razgovarali su o odnosima Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država.