Naša eurozastupnica Željana Zovko sudjelovala je jučer u Strasbourgu na raspravi o Izvješću o preporuci Europskog parlamenta Vijeću, Komisiji i potpredsjednici Komisije/Visokoj predstavnici Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku o pregovorima o modernizaciji Sporazuma o pridruživanju između EU-a i Čilea.

Podsjetimo, Zovko je aktivno radila na izradi ovog izvješća na Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta kao izvjestiteljica u ime Europske pučke stranke.

Doprinos hrvatske zajednice

Zovko je na početku svog izlaganja naglasila kako je Čile oduvijek bio jedan od najvažnijih poveznika između Europe i Latinske Amerike. Istaknula je snažnu ulogu hrvatske dijaspore u izgradnji Čilea, koja je nakon Domovinskog rata dala veliki doprinos u izgradnji hrvatskog gospodarstva, poglavito turizma. Spomenula je, također, i doprinos Čilea u očuvanju mira u Bosni i Hercegovini u sklopu EUFOR-ove operacije „Althea“.

Uspješna demokratska tranzicija

U kontekstu novog moderniziranog sporazuma između EU-a i Čilea, Zovko je naglasila kako je Čile država koja sa svojom uspješnom demokratskom tranzicijom može biti samo primjer drugim državama te je jedan od ključnih partnera EU-a po pitanju suradnje na poljima gospodarstva, investicija, zaštite ljudski prava, kulture i kulturne različitosti.

- U novom, sveobuhvatnom i osuvremenjenom sporazumu želi se dodatno ojačati multilateralna suradnja na polju migracija, sigurnosti i obrane, borbe protiv terorizma, organiziranog kriminala, klimatskih promjena kao i poticanja redovnog dijaloga po pitanju smanjenja socioekonomskih razlika, jačanja ljudskih i temeljnih prava.

Nadam se - nastavila je Zovko - kako će ovo izvješće poslužiti kao dobra podloga za završetak pregovora o novom moderniziranom sporazumu, koji bi omogućio Čileu da ostane, kao i dosad, europska poveznica na kontinentu.