U organizaciji Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat Hrvatskoga narodnog sabora BiH (HNS), a pod pokroviteljstvom hrvatskog člana Predsjedništva BiH (i predsjednika sestrinskog HDZ-a BiH) prof. dr. sc. Dragana Čovića, u subotu je u Mostaru obilježena 25. obljetnica utemeljenja HVO-a.

Nakon koncelebrirane svete mise za poginule i umrle branitelje u mostarskoj prvostolnici Marije Majke Crkve, uslijedio je mimohod gradskim ulicama s ratnim zastavama te polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomenika na Rondou.

Tomo Medved - izaslanik predsjednika Plenkovića

Nakon polaganja vijenaca održana je svečana akademija na kojoj su sudjelovali ministar hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andreja Plenkovića general Tomo Medved, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora i međunarodni tajnik HDZ-a dr. Miro Kovač, dužnosnici hrvatskog naroda u BiH, pripadnici Oružanih snaga BiH i braniteljskih udruga, ratni zapovjednici, crkveni velikodostojnici, predstavnici Generalskog zbora RH...

Na svečanoj akademiji okupljenima su se, među ostalima, obratili prof. dr. sc. Dragan Čović te general Tomo Medved.

Donosimo njihove ključne poruke:

ČOVIĆ: Predvodit ćemo svoj narod na euroatlantskom putu!

Svaki od ovih stjegova postrojbi HVO-a ima svoju priču o tome što je to HVO. Mi smo branili svoje domove i puk - to je bila zadaća HVO-a. HVO je obranio i očuvao svoj narod i svoju domovinu. To uvijek s ponosom ističemo - u prvom redu zbog onih koji su u obrani Domovine položili svoje živote i izgubili dijelove svog tijela. Naša istina o HVO-u i ratu je jedna, no ne podcijenimo činjenicu da dok mi ovdje sjedimo, Međunarodni tribunal još uvijek promišlja kakav je bio karakter Domovinskog rata u BiH.

Presuda haškoj šestorci

Siguran sam da je ovo prijelomnica, jer će do kraja ove godine naša šestorka u Haagu, koja nije vodila svoj vlastiti rat, ma što netko o tom mislio, dobiti i drugostupanjsku presudu. Apsolutno sam uvjeren da će ona biti onakva kako mi to vidimo i da neće biti izrečena onako kako je to zapisano u prvostupanjskoj presudi. Jer ako bi bila onakva kako je to u izrečeno u prvostupanjskoj presudi, o nama bi se govorilo kao o zločincima. To je nešto što nas treba dodatno motivirati kad obilježavamo svaku obljetnicu.

Europski put

Drugog nam puta nema od europskog puta BiH. Moramo zbiti redove - o našoj sudbini odlučujemo samo mi. Ne odlučuje to ni srpski narod koji je dobio svoj entitet u Daytonu, ni bošnjački koji isto ima svoj entitet, a mi smo mu smetnja, pa ni međunarodna zajednica. I zato ćemo predvoditi svoj narod na euroatlantskom putu i putu koji će osigurati našu apsolutnu ravnopravnost - u to ne sumnjajte. Nećemo u miru izgubiti ono što smo obranili u ratu.

MEDVED: Nećemo zaboraviti žrtvu hrvatskih branitelja!

Ovo je prigoda u kojoj se moramo prisjetiti puta koji su prošle postrojbe HVO-a, nemjerljivog doprinosa očuvanju doma i domovine i Hrvata u BiH. Bez ustrojavanja HVO-a i zajedništva koje nas je vodilo u Domovinskom ratu, opstanak Hrvata bi bio doveden u pitanje. Ministarstvo hrvatskih branitelja i Vlada RH neće zaboraviti žrtvu Hrvata.

Jedinstveni zakon

Donijet ćemo jedinstveni zakon o pravima hrvatskih branitelja u kojem će se naći i pripadnici HVO-a. Posebnu pozornost posvetit ćemo obrani istine o pravednom Domovinskom ratu, a na poseban način obrani osumnjičenih branitelja preko kojih se nastoji mijenjati novija hrvatska povijest i progone junaci iz reda hrvatskog naroda.

Dr. KOVAČ: Ono što se očuvalo u ratu ne smije se izgubiti u miru!

Miro Kovač na svom se Facebook profilu osvrnuo na obljetnicu osnutka HVO-a. Istaknuo je da su se prije 25 godina Hrvati samoorganizirali i svojim otporom sačuvali sebe i spasili Bosnu i Hercegovinu.

- Najveći demografski gubitnici rata u BiH su Hrvati, ima ih samo još nešto više od 540 tisuća, skoro 30 posto manje nego 1991. godine. To je realnost, s tim da se trend iseljavanja Hrvata iz BiH nastavlja. A i u Hrvatskoj postoj trend iseljavanja. O tomu sam razmišljao dok sam pribivao svečanosti utemeljenja HVO-a u Mostaru. Ono što se očuvalo u ratu ne smije se izgubiti u miru!