Naš saborski zastupnik (ujedno i predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske) prof. dr. Božo Ljubić danas se - u ime Kluba zastupnika HDZ-a - u Hrvatskom saboru osvrnuo na rezoluciju o osudi inicijativa za federalizacijom koju je prije nekoliko dana donio Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, i to glasovima samo bošnjačkih predstavnika. Hrvatski su zastupnici napustili parlament ne htijući glasovati za takav tekst rezolucije.

U rezoluciji je velikobošnjačka agenda

Ljubić je u svom istupu upozorio da je  Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH - odnosno njegova bošnjačka većina - prihvatio rezoluciju o osudi inicijativa za federalizaciju BiH i njenih entiteta, a koja je suprotna duhu Ustava BiH.

- Rezolucija je izrazito štetna u primjeni europskih vrijednosti u BiH, stabiliziranju njezinog kronično nestabilnoga političkog života te poboljšanju međunacionalnih odnosa. Ona je antiustavan čin - produbljuje međunacionalne podjele, provodi unitarističku, nacionalističku i velikobošnjačku agendu.

Protiv volje Hrvata

Naglasio da su se prihvaćanju ove rezolucije  protivili zastupnici svih hrvatskih stranaka.

- Usvajanje rezolucije osnažilo je i produbilo nacionalne podjele. Rezolucija se izravno protivi politici Europske unije prema BiH i dovodi u pitanje njen europski put.

O svemu izvijestiti institucije EU

Rezolucija - upozorio je Ljubić - želi održati i pojačati nacionalnu supremaciju Bošnjaka nad Hrvatima u BiH.

- Zbog svega navedenog pozvali smo zastupnike bošnjačkih stranaka da povuku rezoluciju.

 Naš je saborski zastupnik najavio konkretne poteze ako se tom zahtjevu ne udovolji.

- Ukoliko se našem zahtjevu žurno ne iziđe u susret, potrudit ćemo se da o antidaytonskom, antiustavnom, antieuropskom, hegemonističkom karakteru čina usvajanja rezolucije obavijestimo sva nadležna tijela EU i njenih članica. Poduzet ćemo odlučne političke mjere u cilju zaštite Daytonskog sporazuma i Ustava BiH, europskog puta te hrvatske konstitutivnosti.

RH treba reagirati

Naglasio je i kako očekuje da institucije Republike Hrvatske reagiraju u skladu sa svojim obvezama - i kao potpisnica Daytona i kao članica EU i temeljem svoga Ustava.