Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić izjavio je danas u Stocu, koji je posjetio uoči ponovljenih općinskih izbora zajedno s predsjednikom HDZ-a BiH i hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, da Hrvatska neće dopustiti zastrašivanje bosansko-hercegovačkih Hrvata te da snažno podupire federalizaciju zemlje kako bi naš narod postao stvarno ravnopravan s Bošnjacima i Srbima.

Ravnopravnost Hrvata - preduvjet EU puta BiH

- BiH bez Hrvata nema budućnost, prije svega u Europskoj uniji. Ravnopravnost Hrvata preduvjet je europskog puta BiH, koji Republika Hrvatska najsnažnije podržava. Za HDZ je ovo jedno od ključnih vanjskopolitičkih pitanja i na njemu ćemo ustrajati - istaknuo je Brkić nakon sastanka s lokalnim čelništvom HDZ-a BiH u Stocu.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/stier-i-vatikan-i-hrvatska-zele-stabilnu-i-europsku-bih-u-kojoj-ce-hrvati

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/sazrelo-je-vrijeme-za-nadogradnju-daytona

Najbolji put za postizanje suglasja

U tom kontekstu, podržao je i Izvješće o napretku BiH Europskog parlamenta koji zagovara federalizaciju i decentralizaciju te države nakon što su usvojeni amandmani eurozastupnica iz Kluba HDZ-HSS (EPP).

- To je po nama najbolji put za postizanje suglasja sva tri konstitutivna naroda.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/izvjesce-o-napretku-bih-u-2016-usvojeni-amandmani-nasih-eurozastupnica

Zaustaviti egzodus

Brkić je u Stocu najavio i potporu za zaustavljanje iseljavanja Hrvata koji su u BiH, kazao je, ugroženi lošom gospodarskom i političkom situacijom:

- Moramo zajedno učiniti sve da prekinemo taj trend iseljavanja i da se Hrvatima iz BiH omogući opstanak, ostanak i pristojan život te da se osigura povratak svih onih koji su prognani tijekom rata.

Čović: Očekujemo pobjedu

Dragan Čović očekuje pak da će HDZ BiH na nedjeljnim izborima u Stocu dobiti načelnika te osvojiti većinu u općinskom vijeću. Vjeruje i da će ponovljeni izbori proteći bez izgreda i u skladu s demokratskim standardima.

Izbore u Stocu, koji su se zajedno s drugim sredinama održavali u BiH 2. listopada prošle godine, prekinula je u prvom krugu skupina nasilnika iz bošnjačke Inicijative za Stolac.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/dr-kovac-cestitao-hdz-u-bih-i-osudio-nasilje-u-stocu