Točke iz političke izjave koja je potpisana sa zastupnikom Željkom Glasnovićem već su sadržane u Programu Vlade za mandat 2016.-2020. te samo predstavljaju potvrdu provedbe već postojećih mjera. Stoga odbacujemo i držimo krajnje neutemeljenima tvrdnje da ta izjava predstavlja bilo kakvo kazneno djelo - ističe se u priopćenju Vlade RH.

Priopćenje prenosimo u cijelosti, a međunaslovi su urednički:

U potpunosti neosnovana prijava

Kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta protiv predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, saborskog zastupnika Željka Glasnovića, ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i državne tajnice u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravke Bušić utemeljena je na nerazumijevanju i nepoznavanju programskih ciljeva Vlade RH i kao takva u potpunosti neosnovana.

Politička izjava koja je potpisana sa saborskim zastupnikom Željkom Glasnovićem u domeni je legitimnih i uobičajenih razgovora te se odnosi na teme koje su zastupniku Glasnoviću, izabranom na listi u XI. izbornoj jedinici, važne u kontekstu njegovog političkog djelovanja u Hrvatskom saboru.

Sve točke općenito su definirane i usmjerene isključivo na aktivnije rješavanje problema koje zastupnik Glasnović ocjenjuje politički relevantnim.

Provedba već postojećih mjera

Nadalje, većina tema je sadržana u Programu Vlade RH za mandat 2016.-2020. te one predstavljaju potvrdu provedbe već postojećih mjera.

Donošenje Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji uvršteno je i u Godišnji plan normativnih aktivnosti za 2017. - koji je usvojila Vlada RH 29. prosinca 2016. godine. Nacrt prijedloga Zakona je u finalnoj fazi izrade te će biti upućen u postupak javnog savjetovanja, a nakon toga i u postupak usvajanja.

Vezano uz realizaciju isplate zaostataka pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane, podsjećamo da je već u listopadu 2016. Vlada RH donijela Odluku o namjeni korištenja sredstava ostvarenih od povrata mirovina u postupku preračuna mirovina primjenom međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju s državama nastalim na području bivše Jugoslavije. Ovom Odlukom propisano je da se sredstva od povrata mirovina koriste upravo za isplatu neisplaćenih svota mirovina korisnicima koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i članovima njihovih obitelji.

Priopćenjem Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje od 7. travnja 2017. (Obavijest korisnicima mirovina koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i članovima njihovih obitelji) jasno je definirano da će isplata početi u svibnju. Priopćenje možete preuzeti na sljedećoj poveznici:

http://www.mirovinsko.hr/default.aspx?id=11585

Afirmacija hrvatskog iseljeništva

Također, u Programu Vlade RH jasno je utvrđena politika usmjerena na afirmaciju hrvatskog iseljeništva. Stoga se daje puna podrška inicijativi za održavanje plenarne sjednice Hrvatskog sabora o statusu hrvatske dijaspore na kojoj bi se raspravile sve mjere nužne za što bolju integraciju iseljene Hrvatske, uključujući i pitanje ubrzavanja postupka stjecanja državljanstva pripadnika hrvatskog iseljeništva, kao i ažuriranja popisa svih Hrvata izvan Domovine.

Kao što je najavljeno prigodom posjeta predsjednika Vlade RH Mostaru 4. travnja ove godine, dogovorena je zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH koja će se održati u lipnju ove godine.

Imajući na umu važnost investicija za ukupni razvoj hrvatskog gospodarstva, aktivno daljnje uključivanje predstavnika hrvatskoga  iseljeništva u gospodarske aktivnosti provodit će se kroz akcijski plan za uključivanje gospodarstvenika iz dijaspore u koordinaciji s tijelima državne uprave i diplomatsko-konzularnom mrežom.

Rješavanje pitanja dvostrukog oporezivanja

Ujedno, rješavanje pitanja dvostrukog oporezivanja inozemnih mirovina sastavni je dio provedbe Vladine porezne politike. Od 1. siječnja 2017. novim Zakonom o porezu na dohodak i novim Pravilnikom o porezu na dohodak vezano uz oporezivanje mirovina (tuzemnih i/ili inozemnih) došlo je do velikog rasterećenja porezne obveze i pojednostavljenja postupka. No i dalje ostaje problem rješavanja ove problematike u pogledu zemalja s kojima nemamo potpisan Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, na čemu će ova Vlada nastaviti raditi.

Slijedom svega navedenog odbacujemo i držimo krajnje neutemeljenima tvrdnje da izjava potpisana sa saborskim zastupnikom Glasnovićem predstavlja kazneno djelo „Podmićivanja zastupnika“ iz članka 339. st. 1 i st. 2. ili bilo koje drugo kazneno djelo, uključujući i moguće kršenje Zakona o fiskalnoj odgovornosti.