Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković otvorio je danas 20. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru - jednu od najvažnijih i najposjećenijih gospodarskih manifestacija u jugoistočnoj Europi. Republika Hrvatska već je treći put zemlja partner ovog sajma, a naši izlagači prisutni su od njegovih samih početaka. Sajam je organiziran na 30.000 četvornih metara izložbenog prostora s oko 800 izlagača iz čak tridesetak zemalja.

Mostar - povijesni grad

Kao što znate, predsjedniku Plenkoviću ovo je drugi posjet Bosni i Hercegovini i drugi posjet Gradu na Neretvi otkako je preuzeo premijerski mandat.

- Veliko mi je zadovoljstvo biti danas ovdje u Mostaru, u ovome prekrasnom, povijesnom gradu. Gradu kulture i baštine, gradu UNESCO-a, gradu u koji uvijek rado dolazim, sada već drugi put kao predsjednik Vlade RH.

Partnerstvo & ulaganja

Istaknuo je da će ovaj događaj, koji je jedan od najreferentnijih sajmova na jugoistoku Europe, biti dodatni korak za unaprjeđenje trgovinske razmjene, stvaranje zajedničkih partnerstava u gospodarstvu i povećanje ulaganja između BiH i RH. Dodao je da je sofisticiranim djelovanjem organizatora sajam postao prepoznatljiv i bitan politički skup - koji pridonosi kreiranju općeg ozračja suradnje, zajedničkih napora za rast BDP-a svake od država koje su ovdje prisutne, a osobito ubrzanju i dinamiziranju njihovoga europskog puta.

 Još jača gospodarska suradnja

- Hrvatska i Bosna i Hercegovina su važni trgovinski partneri -  poručio je Plenković.

Nastavio je da je BiH Hrvatskoj bila šesti trgovinski partner u prošloj godini, a Hrvatska Bosni i Hercegovini prvi. Ocijenio je da ta razmjena, koja sada iznosi 1,8 milijardi eura, ima odličnu perspektivu daljnjeg dinamiziranja. Tome će pridonijeti i stupanje na snagu Protokola o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju - koji će omogućiti daljnju liberalizaciju trgovine.

Milijardu eura hrvatskih ulaganja

Iskazao je zadovoljstvo što je Hrvatska u proteklim godinama s milijardu eura nastupila kao ulagač u BiH, što je gotovo 20 posto ukupnih hrvatskih inozemnih ulaganja.

- To je signal koliko nam je BiH važna. Nastojimo unaprijediti suradnju i u području energetike, prometne povezanosti, telekomunikacija, graditeljstva, prehrambene,  metaloprerađivačke, elektrotehničke i drvoprerađivačke industrije.

Kao jedan od vrijednih primjera suradnje, pa i suvlasništva RH, naveo je mostarski Aluminij - vodeću izvoznu kompaniju, koju je danas i posjetio uoči otvaranja sajma.

Konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata

Uzimajući u obzir da je jedna od tema ovogodišnjeg sajma prometna povezanost, predsjednik Plenković je rekao da mu je drago da BiH i Hrvatska zajedno rade na realizaciji Koridora Vc, ali i ostalih prometnih pravaca - poput Jadransko-jonskoga koridora - koji će omogućiti da ovaj dio Europe bude čvrsto integriran u transeuropske prometne mreže.

Naglasio je da je BiH prijateljska susjedna zemlja, u kojoj žive Hrvati kao konstitutivan narod.

- Tu suradnju želimo unaprjeđivati, riješiti sva otvorena pitanja, inzistirati na ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda i drugih koji žive u BiH. Tome dajemo svoj doprinos i u bilateralnoj suradnji i na međunarodnoj razini.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/plenkovic-u-dvodnevnom-posjetu-mostaru-potpora-europskom-putu-bih-i-borba-za

Za europsku BiH

Podsjetio je da je Hrvatska prošle godine pomogla političko-diplomatske napore BiH pri podnošenju zahtjeva za članstvom u EU, što je ocijenio hvalevrijednim pothvatom BiH - njenih političkih čelnika i diplomacije. Ocijenio je da taj formalnopravni čin - za njega kao velikog prijatelja i zagovornika BiH - znači početak jedne nove, ozbiljnije i zrelije faze europske integracije. Dodao je da tijela BiH očekuje u tom postupku izuzetan administrativni i politički napor, budući da se odgovara na upitnik Europske komisije, s više od tri tisuće pitanja.

 - To će biti pravi test spremnosti i snage Bosne i Hercegovine kao države.

Istaknuo je da će Hrvatska u tome pomoći svojim iskustvom te izrazio uvjerenje da će napore Bosne i Hercegovine u provedbi Reformske agende i političkih, gospodarskih i socijalnih reformi prepoznati i Europska komisija.

- Europski put je okvir koji jamči sigurnu, prosperitetnu i funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu, a ja ću se osobno za to zalagati na Europskom vijeću.

Zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH

Plenković je najavio zajedničku sjednicu Vlade RH i Vijeća ministara BiH u lipnju. Istaknuo je da je bitno stvoriti pozitivno ozračje kako bi upravo gospodarstvenici imali što povoljniji ambijent za poslovanje, ulaganja, zajedničke pothvate i realizaciju svoje hrabrosti, smjelosti, ideja i znanja - na dobrobit sebe, svojih zemalja i svojih partnera.

Čestitavši na otvorenju Sajma, predsjednik Plenković svima je poželio uspjeh u radu.

SUSRET SA ZVIZDIĆEM

Predsjednik Plenković započeo je drugi dan boravka u Mostaru neformalnim susretom s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem. Razgovarali su o unaprjeđenju odnosa između RH i BiH te jačanju gospodarske suradnje, kao i o pripremama za zajedničku sjednicu Vlade RH i Vijeća ministara BiH, koja će se održati u lipnju 2017. godine.

Siguran sam da ćemo na toj sjednici dotaknuti sve što je bitno za daljnju dinamiku naših odnosa - rekao je predsjednik Plenković.

Hrvatska - glavni zagovaratelj europske BiH

Izvijestio  je da je bilo riječi i o europskom putu BiH te naporima koje Vijeće ulaže u odgovore na upitnik Europske komisije, koji bi trebali biti dovršeni do ljeta. Izrazio je nadu da će nakon temeljite evaluacije, Europska komisija predložiti da BiH dobije status države kandidata.

- Hrvatska će kao i do sada biti glavni zagovaratelj, podupiratelj i prijatelj Bosne i Hercegovine na njenom europskom putu - istaknuo je Plenković.

POSJET ALUMINIJU

Premijer Plenković danas se, valja također istaknuti, u prostorijama mostarskog Aluminija susreo s predstavnicima te tvrtke. Godišnji izvoz ovog „hercegovačkog diva“ premašuje 150 milijuna eura, a tvrtka zapošljava oko 900 radnika.