Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko s najbližim suradnicima danas boravi u Mostaru gdje će održati govor na svečanoj sjednici u povodu 24. obljetnice utemeljenja HDZ-a BiH. 

U prijepodnevnim satima Karamarko je u pratnji suradnika, zajedno s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, posjetio Franjevački samostan sv. Petra i Pavla u Mostaru. 

Znamenita samostanska knjižnica

Dočekali su ih gvardijan fra Iko Skoko i fra Ivan Ševo, generalni vikar Hercegovačke franjevačke provincije, koji su goste iz HDZ-a i HDZ-a BiH poveli u obilazak samostana, teško stradalog u Domovinskom ratu, a obnovljenog uz pomoć Vlade RH 90-tih godina prošlog stoljeća. Predsjednik Karamarko upisao se u knjigu dojmova znamenite samostanske knjižnice čiju su građu franjevci u ratu uspjeli očuvati.

Nakon Mostara, dvojica predsjednika s pratnjom su se uputila u Franjevački samostan Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu gdje su ih dočekali gvardijan Tomislav Puljić, fra Miljenko Stojić i fra Vendelin Karačić. Nakon dobrodošlice, gvardijan i fra Vendelin Karačić upoznali su ih s burnom povijesti tog samostana, vrijednom arhivskom građom i umjetničkom kolekcijom.

Metkom u zatiljak

Fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“, gostima je predočio činjenice o mučeničkoj smrti hercegovačkih franjevaca koje su u Drugom svjetskom ratu i poraću pobili komunisti. Među ostalim, pokazao im je i ratno sklonište u kojem su, metkom u zatiljak, likvidirana i nakon toga zapaljena 12-orica franjevaca iz širokobriješkog samostana.

Predsjednik Karamarko zahvalio je svojim domaćinima na srdačnom prijemu i predočenim informacijama o mučeničkoj smrti hercegovačkih franjevaca te istaknuo da su sve te činjenice dodatni razlog da hrvatski narod raščisti s mračnim stranicama komunističkog režima.