Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković na samom početku današnje sjednice Vlade pozvao je Srbiju da zaštiti Hrvate koji ondje žive:

- Jasno osuđujem napad na Hrvate u Sonti. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, kao što znate, promptno je reagiralo i uložilo prosvjednu notu srbijanskim vlastima, a Veleposlanstvo RH u Beogradu odmah je Ministarstvu vanjskih poslova Republike Srbije izrazilo zabrinutost zbog etnički motiviranog incidenta. Pozivamo Srbiju da zaštiti svoje građane hrvatske nacionalnosti!

Podsjetimo, trojica mladića hrvatske nacionalnosti pretučena su tijekom vikenda u vojvođanskom mjestu Sonti. No to nije prvi fizički nasrtaj na naše sunarodnjake u Sonti: mladić hrvatske nacionalnosti ljeti prošle godine kada su mu u brutalnom premlaćivanju nanijete tjelesne ozljede.

Trajna skrb za hrvatsku manjinu u Srbiji

Potpredsjednica Vlade te ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u dužem je telefonskom razgovoru s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislavom Žigmanovim također izrazila zabrinutost zbog nemilog događaja te ponovno istaknula da Hrvatska trajno skrbi za položaj hrvatske manjine u Srbiji.

Potpredsjednica Pejčinović Burić, članica Središnjeg odbora HDZ-a, izrazila je pritom punu potporu nastojanjima Hrvata za ostvarivanjem ljudskih i manjinskih prava u Srbiji, koja su ugrožena ovakvim neželjenim i neprihvatljivim incidentima, te upoznala Žigmanova sa svim potezima koje RH poduzima i koje će poduzeti u zaštiti tih prava.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/osigurati-zastupljenost-hrvatske-nacionalne-manjine-u-svim-predstavnickim