Kao poseban gost, proslavi 28. obljetnice utemeljenja naše stranke na području Splita pridružio se predsjednik sestrinskog HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH prof. dr.sc. Dragan Čović.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/da-nismo-zauzdali-krizu-agrokora-danas-ne-bismo-govorili-o-povijesnoj-turistickoj

Hrvatski pleter zajedničkog EU prostora

U svom je obraćanju istaknuo da je i BiH, kako je to često navodio dr. Franjo Tuđman, nacionalna država hrvatskog naroda:

- Jedan je HDZ, jedan je hrvatski narod! Uvijek to naglašavam. Isti su nam utemeljitelji. Ako smo se othrvali agresiji, ako smo opstali kao narod, sada moramo raditi na tome kako da izgradimo BiH kao modernu državu. Moramo gledati kako kvalitetno infrastrukturno i gospodarski povezati Hrvatsku i BiH. Mi smo stožerna snaga i u Hrvatskoj i u BiH. Napravimo snažan pleter, budimo dio zajedničkog europskog prostora, pa se ni administrativna granica između dviju država hrvatskog naroda neće toliko osjećati.

Izbori će uvelike odrediti položaj Hrvata u BiH

Predsjednik Plenković važan je dio svog govora posvetio upravo BiH te borbi bosansko-hercegovačkih Hrvata za stvarnu ravnopravnost kao konstitutivnog naroda:

- Nadolazeći izbori u BiH uvelike će odrediti položaj naših sunarodnjaka u BiH. Čini se da nisu nestale ambicije da im se preglasavanjem nametnu politički predstavnici, da im drugi - umjesto samih Hrvata - izaberu člana Predsjedništva BiH i zastupnike u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Stoga pozivam sve Hrvate s dvojnim državljanstvom da sudjeluju na izborima u BiH!