Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u dvodnevnom je posjetu Mostaru. Ovo je drugi posjet predsjednika Plenkovića Bosni i Hercegovini od početka mandata. Vlada RH nastavlja s angažiranom potporom Bosni i Hercegovini u funkcioniranju i stabilnosti zemlje, a osobito na njezinom europskom putu. Hrvatska s Bosnom i Hercegovinom želi stabilnu i partnersku političku suradnju te napredak u gospodarskoj suradnji.

Teme sastanka

Predsjednik Plenković u Mostaru se sastao s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a), predsjednikom HDZ-a BiH i hrvatskim članom Predsjedništva BiH prof. dr. Draganom Čovićem te članovima Predsjedništva HNS-a. Na sastanku se razgovaralo o svim otvorenim pitanjima koje imaju Hrvati u BiH, prije svega o promjeni izbornog zakona kako drugi narodi više nikad ne bi Hrvatima birali njihove predstavnike, europskom putu BiH i odluci suda u Strasbourgu koja vrlo jasno sugerira da se riješi pitanje izbora članova Predsjedništva BiH i odlučivanje u Domu naroda.

Europski put BiH

Čović je zahvalio predsjedniku Plenkoviću na podršci koju iskazuje Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu. Članovi Predsjedništva HNS-a još su jednom precizno potvrdili da su predstavnici politike koja se vodi u ime hrvatskoga naroda, i kroz Hrvatski narodni sabor, opredijeljeni isključivo za euroatlantski put Bosne i Hercegovine, a upravo su Hrvati predvodnici toga puta u BiH. Također je izraženo uvjerenje kako će BiH dоbiti stаtus kаndidаtа zа članstvo u EU do kraja ove godine.

Ravnopravnost Hrvata

Predsjednik Plenković izrazio je spremnost Republike Hrvatske da nastavi pružati svu potrebnu potporu BiH u procesu eurointegracija. Naglasio je da Hrvatska očekuje hitno donošenje novog izbornog zakona koji će jamčiti ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.