Potpredsjednik Hrvatskog sabora (i zamjenik predsjednika HDZ-a) Milijan Brkić sudjelovao je jučer na tematskoj sjednici saborskog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske - i to na temu „Hrvatska manjina u Srbiji: Položaj i perspektive“.

Na tematsku sjednicu saborskog odbora osvrnuo se na svojoj Facebook stranici. Objavu donosimo u cijelosti:

Teško je danas biti Hrvat i  katolik u Srbiji, riječi su koje se vrlo često može čuti među Hrvatima u Srbiji. Oni žive vrlo teško i često u strahu zbog brojnih neriješenih otvorenih pitanja koja ih muče.

Jedno od ključnih je zastupljenost Hrvata u svim tijelima državne vlasti, a posebice u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Hrvatska je provela Sporazum po kojem Srbi imaju tri zastupnika u Hrvatskom saboru, no Srbija to ne želi i ne poštuje potpisani Sporazum.

Srbija sve deklarativno prihvaća i potpisuje, ali u realnom životu čini vrlo malo ili uopće ne čini ništa po pitanju zaštite manjinskih prava Hrvata u Srbiji. Time čini evidentan grijeh propusta i krajnje je vrijeme da svi akteri na političkoj sceni u Hrvatskoj progledaju i jasno kažu da se to više neće i ne smije tolerirati.

Hrvatska ima ustavnu obvezu, ali prije svega emotivnu obvezu skrbiti o Hrvatima izvan Hrvatske jer mi smo jedan narod i to je naš nacionalni interes - bez ikakvog politikantstva i strančarenja.

Hrvatska mora učiniti sve kako bi se poboljšao status Hrvata u Srbiji i izaći s konkretnim i jasnim zahtjevima - to je naša obveza i prioritet.