Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković sinoć je u Mostaru u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača sudjelovao na  tradicionalnoj, šesnaestoj svečanosti „Večernjakov pečat“ - izboru osoba godine koje su, prema mišljenju ocjenjivačkog suda Večernjakova pečata i na temelju dojmova čitatelja, obilježile 2016. u Bosni i Hercegovini.

Nagrađeni Plenković, Čović i Lajčak

Nagrada Večernjeg lista za Nositelja europskih vrijednosti (za osobe koje su Bosni i Hercegovini pomogle na njenom europskom putu) pripala je predsjedniku Plenkoviću -  i to Pečat europskog lidera i lobista za BiH.

Osim predsjednika Plenkovića, nagrađeni su hrvatski član Predsjedništva BiH (i predsjednik HDZ-a BiH) prof. dr. Dragan Čović (Pečat za promotora europskih vrijednosti) te slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak - za osobu godine u Europi.

Zahvala na priznanju i nagradi

Premijer Plenković u prigodnom je obraćanju zahvalio organizatorima manifestacije na priznanju i nagradi te izrazio zadovoljstvo što kao predsjednik Vlade RH dobiva ovo priznanje za potporu Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu. Dodao je da ovo nije samo priznanje njemu, nego poruka cijeloj hrvatskoj vanjskoj politici, ali prije svega partnerskoj politici između Hrvatske i BiH u europskim vrijednostima.

Europski put - najbolje rješenje

Ocijenio je da je europski put najbolje rješenje za razvoj Bosne i Hercegovine, za njenu funkcionalnost i ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i svih ljudi koji žive u BiH.

- Pripravni smo vam pomoći našim iskustvom, našim angažmanom kroz europske institucije u Europskom vijeću, na Vijeću ministra i Europskom parlamentu.

Hrvatska - prijatelj, partner i saveznik

Naglasio je da je ova faza jedan od većih izazova za svaku administraciju te dodao da je riječ o pripremi odgovora na zahtjevni upitnik Europske komisije.

- Siguran sam da će naši prijatelji i kolege u BiH na središnjoj razini, na razini entiteta i na razini županija dati kvalitetan doprinos da upravo taj upitnik reflektira spremnost Bosne i Hercegovine za stjecanje kandidatskog statusa i prelazak u onu drugu fazu, a to su pregovori o pristupanju.

Poručio je kako na tom putu BiH može računati na Hrvatsku kao na prijatelja, partnera i saveznika.

MINISTRU MARIĆU NAGRADA „NAŠE GORE LIST“

U kategoriji  ,,Naše gore list'' Večernjakovu je nagradu u Mostaru dobio ministar državne imovine (i član Predsjedništva HDZ-a) dr. sc. Goran Marić.

Tu je vrijednu nagradu, podsjetimo se, prije dvije godine dobio tadašnji glavni tajnik, a sadašnji zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/brkicu-vecernjakov-pecat-u-kategoriji-nase-gore-list