(PHOTO) Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i član Predsjedništva HDZ-a Zvonko Milas održao je u Münchenu, u prostorijama Generalnog konzulata RH, sastanak s predstavnicima hrvatskih udruga iz Slobodne Države Bavarske - na kojem je u ime naše stranke sudjelovao Ilija Stepić, predsjednik Koordinacije HDZ-a za Bavarsku (i Temeljnog ogranka HDZ-a Nürnberg).

Zajedništvo svih Hrvata

U svom govoru Milas je naglasio da je jačanje zajedništva iseljene i domovinske Hrvatske ključna zadaća Središnjeg državnog ureda te naveo niz projekata koji su u zadnje vrijeme pokrenuti u cilju  zaštite prava i interesa Hrvata izvan RH te poboljšanja suradnje između hrvatskih zajednica diljem svijeta i naših državnih vlasti.

Govoreći pak o našim sunarodnjacima iz BiH, Milas je istaknuo važnost izlaska Hrvata s dvojnim državljanstvom u što većem broju na listopadske Opće izbore u toj zemlji:

Dopisno glasovanje

- Treba učiniti sve kako bismo motivirali hrvatsko biračko tijelo iz iseljeništva da iziđe na te izbore, koristeći instrument dopisnog glasovanja, kako bismo pomogli Hrvatima da, strateški gledano, ostanu ravnopravan i konstitutivan narod u BiH te kako bi se spriječilo da Bošnjaci preglasavanjem izaberu hrvatske predstavnike u tijelima državne vlasti, posebice u Predsjedništvu BiH.

Predstavnici hrvatskih udruga u Münchenu, koji su svi zajedno okupljeni u krovnu udrugu “Hrvatska kuća”, upoznali su državnog tajnika Zvonka Milasa sa svojim radom i zadnjim akcijama koje su organizirali.

Hrvatska župa s više od 50.000 vjernika 

Prije sastanka, Milas je posjetio Hrvatsku katoličku župu u Münchenu, koja broji više od 50 tisuća vjernika te je ove godine proslavila 70. obljetnicu osnutka. U župi se redovito nedjeljom slavi deset misa, od kojih šest u samom Münchenu, a četiri u okolnim gradićima - Geretsriedu, Ebersbergu, Poingu i Emmeringu.

Photo: Fenix-magazin (Neda Caktaš) & Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske