U Hrvatskom domu „Herceg Stjepan Kosača“ u Mostaru održana je promocija dvoknjižja Vladimira Šeksa "Državni udar - kako su Manolić i Mesić rušili Tuđmana i hrvatska politika prema BiH", u kojem se - na temelju dosad neobjavljenih transkripta prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana - opisuje kako je apostrofirani dvojac pokušao izazvati raskol u HDZ-u RH te se rasvjetljava stvarni karakter hrvatske državne politike prema BiH.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/drzavni-udar-knjiga-koja-rusi-podvalu-o-tudmanovoj-podjeli-bih-i-mit-o-dogovoru-u

Josip Manolić i Stjepan Mesić tvorci su teze o tobožnjoj agresiji Hrvatske na BiH te o navodnim težnjama bosansko-hercegovačkih Hrvata za odcjepljenjem, a sve to u cilju političkog obračuna s dr. Tuđmanom - ključna je to poruka s mostarske promocije.

„Udruženi zločinački poduhvat“

Uslijed Manolićevih i Mesićevih teza - istaknuo je sami Vladimir Šeks, inače predsjednik Savjetodavnog vijeća HDZ-a - danas se u Haagu sudi hercegbosanskoj šestorci, ali i tadašnjem hrvatskom državnom vrhu:

- Svima se u biti sudi za udruženi zločinački poduhvat, i Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni i HVO-u i Republici Hrvatskoj. Nad nama je Damoklov mač. Kroz ove dvije knjige upravo nastojim ukazati i dokazati da je prvostupanjska presuda haaškog suda Prliću i ostalima neodrživa, da nije bilo udruženoga zločinačkog pothvata koji su navodno počinili dr. Tuđman, Gojko Šušak i načelnik Glavnog stožera HV-a Janko Bobetko zajedno s vojnim i političkim vrhom Herceg-Bosne.

Lažni mit o podjeli BiH

Dodao je i da nastoji oboriti lažni mit da su Tuđman i Milošević dijelili BiH u Karađorđevu te da je rezultat tog dogovora krvavi rat u BiH:

- Nikakvog takvog dogovora nije bilo, Herceg-Bosna i HVO nisu bile nelegitimne tvorevine ni sa stajališta Ustava BiH ni sa stajališta međunarodnog prava, nego su bili zaštita i štit hrvatskog naroda, ali i bošnjačkog, pred srbijanskom agresijom.

Više o mostarskoj promociji na donjem linku:

http://www.dnevnik.ba/teme/manolic-i-mesic-tvorci-su-teze-o-toboznjoj-agresiji-hrvatske-na-bih