U prostorijama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske potpisan je Sporazum o zajedničkoj suradnji udruga prognanih Hrvata i Hrvata povratnika Sjeverozapadne Bosne.

Sporazum o zajedničkoj suradnji potpisalo je osam udruga: Udruga Dom Briševo Dobri; Udruga Prijatelji Volara; Udruga prognanih Hrvata Banja Luke i banjalučkog područja Nazaret; Udruga Šimićana - Šimići; Udruga za povratak građana, regionalni razvoj i zaštitu okoliša - Ivanjska Potkozarje; HKU Orahova - Kotor Varoš; Hrvatska udruga Banja Luka - Okučani te, naposljetku, Zavičajni klub župe Stara Rijeka i okolica - Zagreb.

Stvaranje uvjeta za održivi povratak

Prije svečanog potpisivanja, predstavnici udruga su predstavili svoj rad, aktivnosti te probleme s kojima se suočavaju. Istaknuli su da je cilj zajedničkog nastupa snažnije zastupanje prava Hrvata te rješavanje brojnih poteškoća s kojima se suočavaju povratnici u taj dio Bosne i Hercegovine - spora obnova porušenih kuća te sanacija putova i prilaza naseljima u kojima žive Hrvati, zakonska rješenja koja motiviraju na prodaju ili napuštanje imovine, izostanak sustavnog pristupa obnovi infrastrukturnih objekata poput nedostatka električne energije i vode u povratničkim naseljima, prepreke pri korištenju zdravstvenih usluga i zapošljavanju...

- Čestitam vam na ovoj vrijednoj i važnoj inicijativi, spremnosti da udruženi, dodatnim naporima, ostvarujete zajednički cilj: stvaranje uvjeta za održivi povratak naših sunarodnjaka na stoljetna ognjišta - istaknuo je tom prigodom državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske (i član Predsjedništva HDZ-a) Zvonko Milas.

Niste sami!

Dodao je da je itekako svjestan svih teškoća s kojima se Hrvati suočavaju prilikom povratka:

- Stoga, siguran sam da je Sporazum koji ste danas potpisali temelj bolje budućnosti naših sunarodnjaka u Sjeverozapadnoj Bosni. A na tom putu niste i nećete biti sami. Vlada predsjednika Andreja Plenkovića i naš Središnji državni ured pružat će vam i nadalje maksimalnu potporu - od osiguranja stvarne ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH do pomoći u otvaranju radnih mjesta, izgradnji škola, domova zdravlja, tj. unapređenja ukupne kvalitete života i položaja Hrvata u BiH.

Jedan i nedjeljiv narod

Milas je zaključio da ta potpora nije samo ustavna i zakonska obveza Republike Hrvatske, nego i moralna - jer smo mi Hrvati jedan i nedjeljiv narod bez obzira na granice.

Na potpisivanju je istaknuto i da iz godine u godinu Vlada povećava potporu za programe i projekte Hrvata u entitetu Republici Srpskoj: za 2017. planirana sredstva za ovu namjenu iznose 23.500.000 kuna.