Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Sveučilište u Zagrebu sklopili su Sporazum o suradnji u području obrazovanja i znanosti koji, između ostalog, obuhvaća poticanje znanstveno-istraživačkog rada na temama hrvatskog iseljeništva, hrvatske manjine i Hrvata u BiH te osmišljavanje i podupiranje projekata razmjene studenta, pripadnika hrvatskog naroda izvan RH.

Razvijanje studijskih programa

Zvonko Milas, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH i član Predsjedništva HDZ-a, naglasio je da se suradnja uspostavlja radi razvijanja studijskih programa te integracije i jačanja hrvatskoga zajedništva:

- Potpisanim se sporazumom potiče i povratak Hrvata u Domovinu te se pozitivno djeluje na ostanak mladih u Hrvatskoj, čime se dugoročno pospješuje demografski, gospodarski i opći napredak našeg društva.

Poziv i ostalim sveučilištima

Prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, istaknuo je da je sporazum usmjeren na očuvanje, jačanje i razvoj obrazovnoga i znanstvenoga napretka Hrvata u Hrvatskoj i Hrvata izvan Hrvatske, kao i na snaženje njihove međusobne suradnje na području obrazovanja i znanosti.

U cilju daljnjeg unapređenja odnosa između RH i Hrvata izvan RH, državni tajnik Milas na kraju je pozvao i ostala hrvatska sveučilišta na suradnju.