Zamjenik predsjednika HDZ-a (i potpredsjednik Hrvatskog sabora) Milijan Brkić i politički tajnik naše stranke (i potpredsjednik Vlade RH te ministar vanjskih i europskih poslova) Davor Ivo Stier bili su ovog vikenda u vrlo sadržajnom posjetu Saveznoj Republici Njemačkoj.

Osim što su se u Frankfurtu sastali s članovima naših stranačkih koordinacija za Njemačku i Belgiju, obojica su sudjelovala na 11. Večernjakovoj domovnici te su se kao visoki uzvanici zajedno upisali u Zlatnu knjigu Bad Homburga - što je simbolična tradicija u tom gradu u njemačkoj pokrajini Hessen.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/brkic-i-stier-na-sastanku-koordinacija-hdz-njemacke-i-belgije-zajedno-po

Na tradicionalnoj „Domovnici“ - na kojoj su čitatelji inozemnog izdanja Večernjeg lista (urednik: Stipe Pudža) osobom godine u hrvatskom iseljeništvu proglasili bivšeg hrvatskoga nogometnog izbornika i sadašnjeg trenera bundesligaša Eintracht Frankfurt Niku Kovača - i Stier i Brkić su bili među najvišim gostima kojima je pripala čast uručiti nagrade u ostalim kategorijama vezanima za naše iseljenike (poduzetništvo, sport, glazba, dramska umjetnost, showbus, događaj godine…).

Vodstvo i vizija dr. Franje Tuđmana

U svom obraćanju pred više od 600 uzvanika u Kristalnoj dvorani u središtu Bad Homburga, Davor Ivo Stier je kazao da ga je ovo okupljanje iseljenika, sa smotrom folklora i tamburaškim zborom, vratilo u mlade dane:

- I ja sam nastupao po pozornicama u Buenos Airesu, u nošnji, svirajući tamburicu i sanjajući da će Hrvatska jednog dana biti slobodna, neovisna, demokratska država. Maštao sam o zajedništvu domovinske i iseljene Hrvatske. Zahvaljujući vodstvu i viziji dr. Franje Tuđmana, taj san smo i dosanjali. Dragi prijatelji, puno smo toga još postigli. Mi u Domovini - ako hoćete koristiti tu riječ - čak se i svađamo, ali danas je prvi put s nama na ovoj iseljeničkoj manifestaciji jedan predsjednik SDP-a, najveće oporbene stranke. Stoga pozdravljam g. Davora Bernardića - jer je na taj način pokazao zajedništvo!

Kao nekoć u Argentini

Stierove riječi pozdravljene su dugotrajnim pljeskom.

A svoje je glazbeno umijeće kasnije i demonstrirao. Nakon završetka službenog dijela programa Večernjakove domovnice, politički tajnik HDZ-a uzeo je tamburicu u ruke i svirkom - uz pratnju Kulturno-umjetničkog društva „Silvije Strahimir Kranjčević“ - oduševio sve nazočne.

https://www.facebook.com/506453726037312/videos/1654633567885983/

Vrijeme je da Hrvatska iskreno otvori vrata

I Milijan Brkić, nošen snažnim emocijama, istaknuo je važnost iseljeništva za Hrvatsku:

- Svi se sjećamo 90-tih godina kada su nam hrvatski iseljenici nesebično i neizmjerno pomogli. Vrijeme je da im Hrvatska iskreno otvori vrata te da se stvore uvjeti za ulaganje i povratak pripadnika i druge i treće generacije iseljenika. Nedopustivo je da ih se sjetimo samo kada trebamo pomoć ili kada nam je potreban njihov glas na izborima. Naše iseljeništvo je naše blago i samo zajedno možemo Hrvatsku pokrenuti u bolje sutra! Jer svima nam je jedno zajedničko - Hrvatska u srcu ma gdje bili!!!

Milas, dr. Kovač, Penava, Mađerić…

Od istaknutih domovinskih članova HDZ-a na dodjeli “Oscara hrvatskog iseljeništva“, kako u dijaspori tepaju Večernjakovoj domovnici, još su bili državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas - koji je došao kao osobni izaslanik predsjednika Plenkovića, međunarodni tajnik naše stranke dr. Miro Kovač, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, HDZ-ova tajnica za iseljeništvo Margareta Mađerić, saborska zastupnica iz Vukovara Marijana Balić…

Photo: Fenix magazin