Na poziv rumunjskoga ministra obrazovanja prof. dr. sc. Pavela Nastasea u dvodnevnom službenom posjetu  Rumunjskoj boravio je ministar znanosti i obrazovanja (i član Središnjeg odbora HDZ-a) prof. dr. sc. Pavo Barišić s izaslanstvom koje su sačinjavali dr. sc. Vesna Bedeković, naša zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Međuparlamentarne hrvatsko-rumunjske skupine prijateljstva, i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/sporazum-sa-sveucilistem-u-zagrebu-o-znanstvenom-radu-na-temama-iseljenistva

Zastupnik hrvatske manjine u rumunjskom parlamentu

Među domaćima su im bili dr. sc. Davor Vidiš, veleposlanik  RH u Rumunjskoj, i Giureci-Slobodan Ghera, zastupnik hrvatske manjine u rumunjskom parlamentu. Svrha posjeta: učvršćivanje kontakata i razmjena iskustva među parlamentarcima, osobito u području obrazovanja i očuvanja nacionalne kulture.

Prvog dana službenog posjeta izaslanstvo se sastalo s Pavelom Nastaseom, ministrom nacionalnog obrazovanja, i Şerbanom -Constantinom Valecaom, ministrom istraživanja i inovacija u rumunjskoj vladi. Izaslanstvo je potom obišlo Sveučilište u Bukureštu i rumunjski parlament.

Dvojezične gimnazije i osnovne škole

Drugog dana izaslanstvo je posjetilo karaševski kraj, u kojem danas živi oko 6000 naših sunarodnjaka u sedam hrvatskih sela. Sastalo se s predstavnicima lokalnih vlasti, posjetilo osnovnu školu i dvojezičnu gimnaziju u Karaševu te osnovnu školu u selu Lupaku, u kojima se poučava hrvatski jezik. Tom prigodom ministar Barišić školama je uručio donaciju hrvatskih knjiga.

Karaševski Hrvati najstarija su hrvatska dijaspora, čije doseljenje na prostor današnje Rumunjske datira iz 14. stoljeća, a svoj nacionalni identitet očuvali su zahvaljujući Katoličkoj crkvi i bogoslužju koje služe domaći svećenici na hrvatskom jeziku te dobro razvijenom modelu obrazovanja na, također, materinskom jeziku.