Vlada je danas na 108. redovitoj sjednici donijela odluku o raspodjeli 24 milijuna kuna za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu.

31 projekt u kulturi

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske (i član Predsjedništva HDZ-a) Zvonko Milas istaknuo je da je riječ od dosad najvećem iznosu koji se usmjerava za potporu Hrvatima u BiH.

- Za 31 projekt u kulturi bit će utrošeno 5,4 milijuna kuna, za 23 projekta na području obrazovanja i znanosti 6 milijuna kuna, za 16 projekta na području zdravstva 5,2 milijuna kuna, a za 35 projekata u ostalim područjima 7,3 milijuna kuna.

Ustavna obveza

Ustavna je obveza skrbiti o Hvatima izvan domovine - naglasila je ministrica vanjskih i europskih poslova (i članica Središnjeg odbora HDZ-a) Marija Pejčinović Burić.

- Sredstva se usmjeravaju na nekoliko vitalnih područja za ostanak i opstanak Hrvata u BiH. U budućnosti bi se na sličan način trebali razvijati odnosi s Hrvatima i u drugim zemljama.

SPOMENIK ŽRTVAMA KOMUNIZMA - KANADA, ZEMLJA UTOČIŠTA

Vlada je osigurala 125.000 kuna za projekt izgradnje „Spomenik žrtvama komunizma - Kanada, zemlja utočišta“ u Ottawi u Kanadi.

Državni tajnik Zvonko Milas naglasio je da važnost takvog spomenika pokazuje podatak o približno osam milijuna državljana Kanade koji su potomci žrtava komunizma.

- Sudjelovanje Hrvatske u izgradnji spomenika žrtvama komunističkih zločina simboličkim financijskim doprinosom jasan je pokazatelj jedinstvenog stava Vlade prema negativnom nasljeđu svih totalitarnih režima.