Predsjednik Koordinacije HDZ-a za Sjevernu Rajnu Vestfaliju i član Nacionalnog vijeća HDZ-a (u ime hrvatskog iseljeništva) dr. Veselko Jovanović vrlo je zadovoljan našim novim stranačkim Statutom:

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/novim-statutom-moderniziramo-i-demokratiziramo-hdz-ispunjeno-je-jedno-od-glavnih

- Mi, Hrvati iz iseljeništva, posebno smo zahvalni jer je prema Statutu predviđeno mjesto predstavnika inozemnog HDZ-a u svakome središnjem tijelu naše stranke, pa tako prvi put i u samom Predsjedništvu HDZ-a. Jer kako je hrvatsko iseljeništvo neodvojivi dio našega jedinstvenoga nacionalnog korpusa, tako su i inozemne organizacije HDZ-a osnivane od samih početaka Stranke, istodobno s onima u Domovini.

CDU zainteresiran za HDZ-ov model

Koordinacije HDZ-a u inozemstvu nešto su posebno - ističe dr. Jovanović - u političkom životu ne samo Hrvatske:

- Osim što promoviraju politike HDZ-a među hrvatskim građanima izvan RH, naše inozemne organizacije na područjima na kojima djeluju blisko surađuju sa sestrinskim narodnjačko-demokršćanskim strankama desnog centra iz političke obitelji Europske pučke stranke (EPP). U mnogim kontaktima predstavnici Kršćansko-demokratske unije (CDU) predsjednice Angele Merkel isticali su kako bi bilo dobro da i njihova stranka osnuje nešto poput koordinacija HDZ-a u inozemstvu.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/dr-veselko-jovanovic-s-predsjednikom-kluba-zastupnika-cdu-acsu-u-bundestagu

Zajednica inozemnih koordinacija

S obzirom na važnost hrvatskog iseljeništva, dr. Veselko Jovanović na nedavnom je Općem saboru HDZ-a dao na razmišljanje prijedlog da u dogledno vrijeme osnujemo Zajednicu Koordinacija HDZ-a iz inozemstva – baš poput Zajednice poduzetnika i obrtnika, Zajednice žena „Katarina Zrinski“, Zajednice utemeljitelja „Dr. Franjo Tuđman“, Zajednice branitelja „Gojko Šušak“ te Akademske zajednice „Ante Starčević“.

Dopisno glasovanje

Osim Statutom, na „Saboru u Ciboni“ prvi čovjek Koordinacije HDZ-a za Sjevernu Rajnu Vestfaliju iskazao je zadovoljstvo i činjenicom da je predsjednik Andrej Plenković u svom govoru najavio uvođenje dopisnog i elektronskog glasovanja za Hrvate izvan RH:

- Zahvalan sam predsjedniku, za to se mi u iseljeništvu već dugi niz godina borimo! Takav način glasovanja, koji je odavno standard u demokratski razvijenim državama, olakšat će ostvarivanje biračkog prava i hrvatskim vojnicima u inozemnim misijama i operacijama, našim mnogobrojnim pomorcima, starijim i nepokretnim osobama...

Nefiksna kvota

Pritom napominje kako bi - nakon uvođenja dopisnog glasovanja - trebalo uvesti i tzv. nefiksnu kvotu za XI. izbornu jedinicu (hrvatski državljani izvan RH):

- Nas više od 3 milijuna Hrvatica i Hrvata u inozemstvu zastupaju tek 3 zastupnika u Hrvatskom saboru. HDZ se treba boriti kako bi se ta nepravda uklonila.

Pravi čovjek na pravom mjestu

Na kraju, dr. Veselko Jovanović se prisjetio jedne „anegdote“:

- Ponosan sam i sretan zbog činjenice da sam već 2012. godine, tijekom posjeta g. Plenkovića nama u Düsseldorfu, naglasio da je upravo on budućnost naše stranke - što se i ostvarilo! Pravi čovjek na pravom mjestu. Moramo zasukati svi rukave i pomoći mu da od Hrvatske stvorimo jaku državu po mjeri svakoga njenog građanina.