Naša eurozastupnica, Željana Zovko sudjelovala je - u organizaciji Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ-a BiH prof. dr. Dragana Čovića - na znanstveno-stručnom skupu „Hrvati Bosne i Hercegovine - nositelji europskih vrijednosti?“.

Državni dužnosnici, znanstvenici…

Skup je održan u Neumu, a okupio je sveučilišne profesore, aktere javnog života, kulturne djelatnike i druge stručnjake - koji su dali svoju viziju budućnosti Bosne i Hercegovine i položaja hrvatskog naroda u BiH. Mnogobrojnim okupljenima su se obratili hrvatski član Predsjedništva BiH prof. dr. Dragan Čović, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade RH i ministar vanjskih i europskih poslova RH Davor Ivo Stier te rektori sveučilišta u Mostaru, Splitu i Zagrebu.

Jezik, kultura i - povijesno iskustvo

Eurozastupnica Zovko je istaknula da su Hrvati konstitutivan narod u BiH, naglasivši pritom kako to ne znači samo etnička prava Hrvata, nego i prava postojeće multietničke zajednice usredotočene na hrvatski jezik, kulturu i povijesno iskustvo.

- Naš konstitutivni status naroda je viši standard i obveza nego što su to samo etnička prava.

Konstitutivnost naroda - temeljna odrednica

U zaključcima skupa izdvojeno je da su Hrvati BiH  kroz povijest doprinosili izgradnji  europskih vrijednosti te da imaju u potpunosti izgrađen identitet sa svim njegovim sastavnicama koji je utemeljen na europskim vrijednostima. Stabilnost, održivost i daljnji razvoj BiH izravno je povezan s njezinim napretkom na europskom putu, a konstitutivnost kao temeljna odrednica države BiH, koja je verificirana i Ustavom Bosne i Hercegovine, nije u suprotnosti s političkim vrijednostima suvremene Europe.