(PHOTO GALERIJA) Na poziv Zrinske garde Čakovec, predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković sudjelovao je jučer u Šenkovcu pokraj Čakovca na obilježavanju 451. obljetnice junačke pogibije Nikole IV. Zrinskog - Sigetske bitke.

Žrtva hrvatskih branitelja

U obraćanju na svečanosti kod Mauzoleja obitelji Zrinski, Jandroković je istaknuo da Sigetska bitka, kao i cijela hrvatska vojna i obrambena povijest, pokazuje koliko je snažan naš nacionalni identitet:

- Bitka je simbol vjekovne želje hrvatskog naroda za slobodom, za suverenom i neovisnom domovinom. Žrtva Nikole Šubića Zrinskog jedna je od najznakovitijih u bogatoj hrvatskoj povijesti. On i njegovi vojnici žrtvovali su se za ideale, za slobodu, za svoje obitelji i za svoj narod. Istu takvu žrtvu hrvatski narod i branitelji pokazali su u Domovinskom ratu.

Skromnost, ali i hrabrost

Istaknuo je i da u današnjim vremenima te tradicionalne vrijednosti - koje su duboko ukorijenjene u hrvatskom čovjeku - naš narod treba gajiti:

- Poniznost, dostojanstvo, skromnost, ali i hrabrost, pravednost i snaga su ono što čovjeka čini velikim. Iz žrtve Zrinskog treba učiti, jer je žrtva za svoj narod i Domovinu ono najveće što se može učiniti. Unatoč svim otporima na koje nailaze, oni koji su odgovorni za svoj narod trebaju voditi računa o širem kontekstu, svjesni da dio ljudi zbog kojih su se žrtvovali neće shvaćati ili dovoljno cijeniti tu žrtvu. Kao hrvatski domoljubi, trebamo braniti nacionalne interese vrućeg srca, ali i hladne glave. To je najveća vještina - i oni koji su vodili, koji vode i koji će voditi hrvatski narod uvijek to moraju imati u svojim mislima.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/jandrokovic-na-procesiji-u-ludbregu-vjera-nam-daje-poniznost-i-razboritost-ali-i

Horvat - izaslanik predsjednika Plenkovića

Saborski zastupnik (i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Međimurske županije) Darko Horvat bio je izaslanik predsjednika Vlade RH i HDZ-a Andreja Plenkovića na 451. obljetnici junačke pogibije Nikole IV. Zrinskog, a program obilježavanja se nastavio misnim slavljem koje je u župnoj Crkvi svete Jelene Križarice predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Nakon Šenkovca, u Centru za kulturu Čakovec predstavljen je zbornik radova sa znanstvenog skupa “Nikola IV. Zrinski i njegovo doba u povodu 450. obljetnice Sigetske bitke”.

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković potom je posjetio gradove Prelog i Mursko Središće te obišao tri velike međimurske izvozne tvrtke - o čemu ćemo također izvijestiti na našem webu.

Photo: Međimurske novine & E-međimurje

SIGETSKA BITKA

Na današnji dan prošla je 451 godina od jedne od najslavnijih bitaka u hrvatskoj povijesti. Toga 7. rujna Ljeta Gospodnjeg  1566. u posljednjem junačkom jurišu iz porušenog Sigeta poginuo je Nikola Šubić Zrinski, poslije nazvan Sigetski.

Hrvatski Leonida

S postrojbom od 2.500 ljudi, većinom Hrvata, mjesec dana je odolijevao višestruko jačem osmanlijskom protivniku - premda su mu zavojevači ponudili napuštanje utvrde uz poštedu života, što je on odbio. Zbog toga junačkog djela naša ga je povjesnica i prozvala „hrvatkim Leonidom“. Iako su Osmanlije zauzele Siget, bila je to Pirova pobjeda jer su nakon bitke morali odustati od daljnjeg prodora na zapad.

42 milijuna za čakovečki Stari grad

Prošla je godina, odlukom Hrvatskog sabora, bila obilježena kao godina Nikole Šubića Zrinskog. Mnogobrojne aktivnosti koje su održane u povodu te godine iznjedrile su niz inicijativa. Među ostalim, čakovečki Stari grad kandidiran je za oznaku europske kulturne baštine, ali i za obnovu - za što je dobiveno 42 milijuna kuna. U planu je i osnivanje Instituta Zrinskih koji će proučavati povijesni, vojni, književni, ali i svaki drug aspekt najmoćnije velikaške obitelji u Hrvatskoj u 16. i 17. stoljeću.

Zrinska garda Čakovec

Udruga ima više od 250 članova, a u njenom sklopu djeluje jedna od najistaknutijih povijesnih postrojbi u Hrvatskoj. Svojim djelovanjem štite i promoviraju povijesnu, kulturnu i vojničku baštinu slavne hrvatske plemićke obitelji Zrinski te povezuju gradove Zrinskih u Hrvatskoj, ali i cijeloj Europi, te tako predstavljaju hrvatsku povijest i kulturu i izvan naših granica - godišnje nastupajući oko 130 puta u našoj zemlji i izvan nje. Predsjednik Zrinske garde Čakovec je Alojzije Sobočanec.