Hrvatski sabor je aktualnim prijepodnevom („aktualac“) započeo svoju sjednicu. Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković zajedno je s članovima svog kabineta odgovarao na pitanja saborskih zastupnica i zastupnika.

Donosimo odgovore predsjednika Plenkovića po ključnim temama:

O OČUVANJU RADNIH MJESTA U AGROKORU

Zakon o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja donesen je u Hrvatskom saboru radi zaštite radnih mjesta, zaštite hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava. Ne bi bilo loše da oni koji kritiziraju kažu što bi danas bila alternativa te kako bi izgledala hrvatska ekonomija da nema tog zakona. Što bi se dogodilo sa 60.000 radnih mjesta u samom koncernu te s 200.00 ljudi koji su zaposlenici kod dobavljača? Na to pitanje u proteklih nekoliko mjeseci nisam čuo nikakav suvisao odgovor. Nisam ga čuo ni u Hrvatskom saboru - ni dok smo pripremali zakon, ni kada smo oporbi ponudili sudjelovanje u konsenzualnom rješavanju jednog od najvažnijih gospodarskih i financijskih problema s kojima je Hrvatska suočena od stjecanja neovisnosti. A nisam ga čuo ni danas. Usvajanjem zakona stvorili smo proces kojim odgovorno upravljamo, spriječili gubitak radnih mjesta i Agrokoru omogućili svježu likvidnost.

O MOSTOVOJ ZAMJENI TEZA

Most je donio političku odluku, političku presudu i diskvalifikaciju bez rasprave te su na taj način sami sebe diskvalificirali iz Vlade RH. Zamjena teza koju iz Mosta žele plasirati zadnjih mjesec dana - ne prolazi. To očito ne prolazi ni po tome kakvi su Mostovi rezultati na lokalnim izborima. Tu zamjenu teza Most ne može „prodati“ nikome osim sebi. To je jako važno i bitno.

Što se tiče Ministarstva unutarnjih poslova, ono funkcionira normalno. Ako je netko unio stabilnost, smirenost, uključivost i mir u političku raspravu u ovoj zemlji, onda sam to napravio ja. To je narod honorirao na parlamentarnim izborima te u prvom i drugom krugu lokalnih izbora. Pogledajte rejting HDZ-a. Mogao sam biti egoističan i odavno izazvati prijevremene izbore, no moj su interes hrvatska država, hrvatska ekonomija, hrvatska sigurnost, financijska sustav i radna mjesta.

O POZITIVNIM GOSPODARSKIM TRENDOVIMA

Potrebno je realno pogledati trendove - rast BDP-a, smanjenje javnog duga, nikad manji proračunski manjak, kreditni rejting, rast zaposlenosti i pad nezaposlenosti… Kada pogledate političku scenu u Hrvatskoj, najtolerantniju, najsnošljiviju i najuključiviju retoriku ima HDZ. To radimo svjesno, uvjereni da je to dobro za hrvatsko društvo - da smanjimo antagonizme i podjele.

O KURIKULARNOJ REFORMI

U hrvatskom društvu postoje oni koji su uključivi, otvoreni, spremni za dijalog, te - s druge strane - oni koji su isključivi i koji a priori diskvalificiraju druge. U posebnome stručnom povjerenstvu - na čijem je čelu rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican - 11 je članova. U njemu su stručnjaci iz različitih stranaka i akademske zajednice. A te raznolikosti nije bilo u posebnome stručnom povjerenstvu koje je prije nekoliko godina bio formirao tadašnji premijer Zoran Milanović. Toliko o pluralizmu, uključivosti i nastojanju da se postigne konsenzus o obrazovanju - temeljnom pitanju za hrvatsku budućnost. Za razliku od SDP-ova modela, ovaj je proces bio transparentan i uključiv.