Planiraju li Vlada i MOL i dalje u Sisku proizvoditi naftne derivate? * Vlada se napokon treba izjasniti o budućnosti rafinerije! * Ne rješava se problem onečiščenog zraka u Slavonskom Brodu! * Brođani ne mogu više čekati, problem se mora riješiti na razini dviju država! - sažetak je to poruka s današnje rasprave naših saborskih zastupnika 

Naši zastupnici u Saboru, kao i uvijek dobro pripremljeni, raspravljali su o dvjema važnim temama - preradi nafte u rafineriji u Sisku i zagađivanju zraka iz rafinerije u Bosanskom Brodu (Republika Srpska - BiH). 

Milanović zaboravio na sisačku rafineriju…

Branko Bačić je uime Kluba HDZ-a (tijekom rasprave o izmjenama Zakona o zaštiti zraka) jasno upozorio na nemarni odnos Milanovićeve vlade prema sisačkoj rafineriji. Saborski Odbor za okoliš, naime, od Vlade je već zatražio odgovor kakvu budućnost može očekivati sisačka rafinerija, ali iz Banskih dvora - muk. Bačić je, stoga, ponovno na to podsjetio:

 - Ključno je pitanje planira li INA, odnosno Vlada i MOL, nastaviti s proizvodnjom naftnih derivata u rafineriji u Sisku i što će biti s njom. Vlada se treba izjasniti je li sisačka rafinerija nafte strateški objekt ili ne!

...i na vapaje iz Slavonskog Broda

Vladajući su zaboravili na sisačku rafineriju, ali očito i na građane Slavonskog Broda koji se već duže vrijeme doslovno guše u zagađenom zraku. I nakon mnogih upozorenja, apela - da ne kažemo vapaja! - stanovnike tog grada prekosavski susjedi iz rafinerije u Bosanskom Brodu nastavljaju „častiti“ smradom i po zdravlje opasnim tvarima. Problem je to koji se ne rješava; za koji se, valjda, čeka da ga netko drugi riješi. Neka buduća vlada!? 

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-ek-zastitite-slavonski-brod-od-smrada-i-zagadenja-iz-rafinerije-u-republici

Ako su Milanović i Zmajlović zaboravili na muke Slavonaca, HDZ nije! Stoga je stiglo upozorenje Šime Đurđevića, još jednoga našeg zastupnika:

 - Brođani više ne mogu čekati! Problem se mora riješiti na razini dviju država! 

Uistinu, hrvatskim građanima dosta je čekanja da ova Vlada napokon počne rješavati neke od krucijalnih problema u državi. Bili oni gospodarski, socijalni ili - ekološki!