(VIDEO) Aktualnim prijepodnevom („aktualac“) Hrvatski sabor započeo je - nakon ljetne stanke -  petu sjednicu i redovno jesensko zasjedanje. Sabor nove sjednice, u pravilu, počinje srijedom, no ovog puta iznimno je započeo petkom jer je idućeg tjedna predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković na Općoj skupštini UN-a. Peta sjednica trajat će do kraja listopada, a na dnevnom redu je za sada više od sto točaka.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/pocetak-nove-sjednice-iznimno-u-petak-jer-je-plenkovic-iduceg-tjedna-na-opcoj

Donosimo odgovore predsjednika Plenkovića na zastupnička pitanja po ključnim temama:

O STABILIZACIJI AGROKORA

Gospodine Bernardiću, što bi bilo s hrvatskim gospodarstvom da nije donesen Zakon o trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH? Hrvatski sabor ga je donio u okolnostima kada je najveća hrvatska kompanija mogla „pasti“ pod stečajni zakon. Znate li koliko je zaposlenika i društava u koncernu Agrokor? Znate li koliko je dobavljača i malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava vezanih za Agrokor, i kakav bi bio efekt na sve njih i hrvatsko gospodarstvo da nismo ništa napravili?! A mogli smo ništa ne napraviti i sve prepustiti slobodnom tržištu - kako ste vi predlagali.

Mislite li da bi opskrba jadranske obale u ovoj rekordnoj turističkoj sezoni bila jednaka da taj zakon nije donesen? Mislite li da bi kreditori imali povjerenje i Agrokoru ponudili novac? Angažirali smo svjetski renomirane konzultante i kredibilne, svjetski priznate revizorske kuće. Sve što se radi u Agrokoru - radi se transparentno. Na internetskoj stranici su sva izvješća koje izvanredni povjerenik podnosi, sukladno zakonu, potpredsjednici Vlade RH dr. sc. Martini Dalić. Na sjednici Vlade smo imali i temeljiti pregled prvih sto dana izvanredne uprave. Očekujemo nastavak procesa - da se Agrokor restrukturira i da se očuvaju radna mjesta. Uostalom, oporbi sam pružio ruku suradnje na ovoj krupnoj temi, ali ona ju je odbila. Pitam se što bi bilo s Agrokorom i s turističkom sezonom da ste vi iz SDP-a kojim slučajem bili na vlasti!?

O POZICIONIRANJU RH U EUROPI

Hrvatsku i ja osobno i moja Vlada vidimo u okviru onih zemalja koje su najdublje integrirane u europski proces. Stoga, kao netko tko je uložio 20-ak godina svog profesionalnog života u taj za Hrvatsku koristan proces, kanim pozicionirati Hrvatsku upravo među države koje će biti „core“ Europe. Pritom ćemo i dalje čvrsto štititi nacionalne interese u izmijenjenome globalnom kontekstu, znajući da su odgovori na globalne izazove lakši i jednostavniji za zemlje poput naše ako smo dio europskog projekta. Vlada i Sabor, siguran sam, žele da budemo dio europskog centra.

O SCHENGENU & EUROZONI

Dva su izazova pred nama. O jednom ste čuli u govoru predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera o stanju EU - potaknuo nas je na nastavak ispunjavanja tehničkih kriterija za ulazak u Schengen. Na ulazak smo se obvezali i to ćemo i napraviti. Uostalom, on je za nas itekako koristan.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/junckerov-govor-vrlo-povoljan-za-rh-nema-politickih-prepreka-kako-tvrde-slovenci-za-nas

Drugi cilj - priključivanje eurozoni. I HNB i Vlada rade temeljite analize koje tek trebamo predstaviti. Napravit ćemo hodogram aktivnosti priprema kako bismo ispunili kriterije. To su dva temeljna cilja. Aspekti pojačane suradnje unutar EU, međutim, puno su širi. Najvažnije je da nakon, po mom uvjerenju, pogrešnog Brexita zauzmemo još aktivniju i agilniju poziciju u okviru europskog projekta.

KRSTIČEVIĆ: Djelotvoran i racionalan sustav domovinske sigurnosti!

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević odgovorio je na pitanje našem zastupniku Anti Bačiću o sustavu domovinske sigurnosti i proračunu za obranu:

- Hrvatski sabor je nakon 15 godina donio Strategiju nacionalne sigurnosti RH koja prepoznaje nove ugroze, rizike i ono najvažnije - potrebu za uvezivanje svih sastavnica sustava. U Hrvatskoj nam treba partnerstvo za sigurnost. Iz tog partnerstva treba proizaći sustav domovinske sigurnosti - djelotvoran, efikasan i racionalan. Zbog toga smo Hrvatskoj vojsci promijenili dio operativnog rasporeda i napravili novi. Primjerice, HV je razmještena u Sinj i vidjeli ste i sami da je promptno mogla reagirati na požare od Tučepa i Podgore, preko Splita i Žrnovnice, do Zadra i Benkovca… HV je pravodobno reagirala i prilikom poplava na zadarskom području - došla je odmah na teren i pomoglaljudima.

Dodao je i da je sinoć zaprimljen poziv iz Istarske županije.

- Hrvatski vojnici su već jutros na izviđanju. Ako bude potrebno, pomoći će. To je zadaća hrvatskog vojnika - biti pravodoban i imati potrebne sposobnosti kako bi pomagao našim ljudima. Još jednom bih zahvalio svim hrvatskim vojnicima, dočasnicima i časnicima. Rade sjajan posao. Zahvalio bih i ovoj Vladi što je nakon šest godina povećala proračun za obranu za 10 posto.