Budući da je jučer potvrđeno rješenje o otvaranju istrage protiv Ivice Todorića, u skladu sa zakonom Istražno povjerenstvo za Agrokor dužno je prestati s radom! - ponovio je danas za N1 predsjednik našeg Kluba zastupnika u Hrvatskom saboru Branko Bačić.

http://hr.n1info.com/a262170/Vijesti/Povjerenstvo-za-Agrokor-je-duzno-prestati-s-radom.html

Prenosimo ključne Bačićeve poruke:

O PRESTANKU RADA POVJERENSTVA

Budući da je jučer potvrđeno rješenje o otvaranju istrage protiv Ivice Todorića, u skladu sa zakonom Istražno povjerenstvo za Agrokor dužno je prestati s radom! Prepustit ćemo članovima Istražnog povjerenstva da na sutrašnjoj sjednici nađu način na koji će to učiniti. Očekivao sam da predsjednik Istražnog povjerenstva sam utvrdi da povjerenstvo prestaje raditi - bilo bi to i odgovorno i korektno.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/povjerenstvo-za-agrokor-automatski-prestaje-s-radom-zakon-je-iznad-politikantskih

O BESPOTREBNOM DOLASKU SVJEDOKA

Svjedoke nisam pozivao, pa im ne mogu niti reći da dolaze ili da ne dolaze na sutrašnju sjednicu povjerenstva. Predsjednik povjerenstva, ponavljam, dužan je sam utvrditi da su nastale okolnosti u kojima ono prestaje raditi i obavijestiti svjedoke da ne dolaze. Ovako će vjerojatno doći bespotrebno.

O ZAHTJEVU OPORBE O „GLASOVANJU U SABORU“

Nigdje nije zapisano da Hrvatski sabor mora donijeti odluku o prekidu rada, nego povjerenstvo ex lege, po sili zakona, prestaje s radom jer je započeo sudbeni postupak. Ako, međutim, prestane istraga u slučaju, primjerice, neprihvaćanja optužnice - ovo će povjerenstvo tada moći nastaviti s radom.

O OPORBENOM PREJUDICIRANJU ISTRAGE

Netočne su tvrdnje oporbe „da povjerenstvo može nastaviti raditi“. Još nije pročitano 47.000 stranica istrage, a i istraga može trajati 18 mjeseci. Što će sve ona obuhvatiti - to ja ne znam. A ne može znati ni Orsat Miljenić. Sve i da znamo, to ne znači da istraga neće obuhvatiti i nešto čime se bavi povjerenstvo. Neozbiljno je ulaziti u spekulacije što bi istraga „mogla obuhvatiti“. Brojni pravnici su eksplicitni u tome da, otvaranjem istrage, povjerenstvo mora prestati s radom. Ono od jučer po sili zakona više ne bi smjelo raditi.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/kako-mozemo-znati-kojim-se-pitanjem-povjerenstvo-ne-smije-baviti-ako-ne-znamo-sto