HDZ jedini može osigurati političku stabilnost i voditi zemlju, a za Hrvatsku bi bilo bolje da ima i jaku lijevu stranku! * U HDZ-u nema krajnje desnice. Okupljamo i narodnjake i demokršćane - zato i pobjeđujemo na izborima! * Meni su demokršćanske vrijednosti na srcu - Da se uvodi „rodna ideologija“, nijedan naš zastupnik ne bi podržao Konvenciju! * Nema sumnje da je skup u Splitu imao politički karakter - Konvencija im je izlika da udare na HDZ i Vladu! * Život počinje začećem i pobačaj treba svesti na najmanju moguću mjeru, ali zabrane se nigdje nisu pokazale dobrima! * Nisam znao da je predsjednica RH htjela Jokića za ministra u privremenoj Vladi - Informacija je intrigantna! - istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković gostujući u „Točki na tjedan“ N1 televizije.

Prenosimo ključne Jandrokovićeve poruke:

O NOVOM POSLOVNIKU

Imali smo uzbudljiv saborski tjedan s Konvencijom Vijeća Europe i opozivom potpredsjednice Vlade Martine Dalić na dnevnom redu, a novi Poslovnik Hrvatskog sabora već je sada dao dobre rezultate. Rasprava je bila puno brža, ali i sadržajnija, dosta kvalitetnih zastupnika je došlo do izražaja - oni koji se pripremaju i razumiju temu o kojoj govore. Novi Poslovnik, koji je donijet i glasovima velikog dijela oporbe, bjelodano je kvalitetniji i pravedniji od onoga starog. Ugled Sabora nije bio na Bog zna kakvim granana, nadam se da će se sada postupno podizati.

O SNAZI HDZ-a & VLADAJUĆE VEĆINE

Nakon ovog tjedna predsjednik HDZ-a ima razloga za zadovoljstvo - jasno je potvrđena čvrstoća vladajuće većine. Istodobno, Plenković je bio jasan - nikakvih penalizacija neće biti zbog glasovanja o Konvenciji. Nije samo u HDZ-u došlo do različitih pogleda o Konvenciji, kao što nije prvi put ni to da unutar stranke imamo različite stavove o nekoj temi.

Vjerujem da je svima u HDZ-u na prvom mjestu politička stabilnost. Onaj tko bi išao rušiti vladu, a da kojim slučajem dolazi iz HDZ-a, ne bi činio dobro. Rušenje vlastite vlade 2016. bilo je iznimno neozbiljno, rejting nam se sunovratio. Da nije svojom osobnošću Andrej Plenković uspio promijeniti percepciju HDZ-a, danas bismo bili u oporbi. HDZ je jedina politička opcija koja može osigurati političku stabilnost i odgovorno voditi zemlju, a za Hrvatsku bi bilo bolje da postoji i jaka stranka lijevog centra.

O IZBORNOM PROGRAMU HDZ-a

Predsjednik Plenković je krenuo u priču oko Konvencije jer je ona dio Izbornog programa HDZ-a i Plana zakonodavnih aktivnosti Vlade RH. To je pitanje učinkovitije zaštite žena od nasilja i sprečavanja obiteljskog nasilja. Nema tu nikakve mistike ni „pritisaka“.

O SAVJESTI & POLITIČKOM OPORTUNIZMU

Smatram da se glasovanjem o Konvenciji nije iskazivao svjetonazor. Meni su demokršćanske vrijednosti na srcu, ali Konvencija se primarno odnosu na zaštitu žena od nasilja i sprečavanje obiteljskog nasilja. Posebno što smo Interpretativnom izjavom jasno potvrdili i dodatno naglasili da ne postoji obveza da RH u svoje zakone i obrazovni sustav ugradi išta povezano s „rodnom ideologijom“. Kada bi bilo te ideologije, zacijelo nijedan zastupnik HDZ-a ne bi podržao Konvenciju.

Stekli smo jedno iskustvo - morat ćemo preciznije definirati što su točno svjetonazorske teme te u kojim bi slučajevima zastupnici imali pravo glasovati po savjesti. Razgovarat ćemo, napraviti analizu i definirati pravila za budućnost. Ne bismo voljeli da sada savjest progovara kada god netko od zastupnika ocijeni da mu se to politički isplati.

O POBAČAJU

Ustavni sud je jasno kazao što je moguće. Moj stav je da život počinje začećem i pobačaj, ako je moguće, treba izbjeći - svesti ga na najmanju moguću mjeru. Ali, apsolutna zabrana nije dala rezultate ni u jednoj zemlji. Radi se o ljudskom životu i teškom etičkom pitanju, i meni pobačaj nije pitanje slobode, nego nesretnih okolnosti, nužno zlo. Ne bih definirao pravo na pobačaj kao slobodu.

O NARODNJAČKO-DEMOKRŠĆANSKOJ STRANCI

Nema sumnje da je skup u Splitu imao politički karakter. Dio političara koji se u više navrata nije uspio afirmirati pokušava preko Konvencije udariti na HDZ, skupiti bodove i preuzeti dio našega biračkog tijela. Uvjeren sam da nećemo izgubiti glasove. Jer, u HDZ-u nema krajnje desnice, mislim i na članove i na biračko tijelo. Naša snaga proizlazi iz toga što smo i narodnjaci i demokršćani. Mi smo stranka desnog centra koja okuplja široki spektar ljudi, ponavljam, i narodnjake i demokršćane- zato i dobivamo toliko glasova.

O PODMETANJIMA O „VELIKOJ KOALICIJI“

Tvrdnje da je glasovanje o Konvenciji bila „proba za veliku koaliciju“ nemaju nikakve veze s istinom. Konvencija je konsenzusom ratificirana, primjerice, i u Italiji i u BiH. Nema govora o političkom približavanju SDP-a i HDZ-a.

O NAGODBI U AGROKORU

Čini mi se da smo s novim izvanrednim povjerenikom Fabrisom Peruškom napravili dobar izbor. Doveo je do nacrta nagodbe i vjerujem da će kompanija nastaviti uspješno funkcionirati. Kao glavni tajnik HDZ-a reagirao sam u slučaju Alix Partnersa jer sam smatrao da to nije dobro za cijeli proces. Pitanje je što bi se dogodilo da nismo napravili promjenu koja je bila nužna. Ne mislim da je Ramljak radio loše, ali je jednostavno napravio propust. Što se tiče Todorićevih optužbi o „otimanju imovine“, bio bi mnogo vjerodostojniji da dođe u Zagreb i to sve ispriča pred hrvatskim pravosudnim tijelima.

O PREDSJEDNICI & NESUĐENOM MINISTRU JOKIĆU

Nisam znao da je predsjednica Republike bila ponudila Borisu Jokiću mjesto ministra u svojoj privremenoj Vladi.  Ova informacija baca novo svjetlo na te trenutke političke neizvjesnosti. Osobito je intrigantno da je to ponudila upravo Jokiću - jer mi se ne uklapa u političku križaljku.

O NOVOME DRŽAVNOM ODVJETNIKU

Vlada predlaže Hrvatskom saboru državnog odvjetnika i očekujem da će to napraviti u roku. Postoje rokovi i dok je sve u rokovima - ne vidim problem „cajtnota“ koji spominjete. Niko Kovač zna da će u sljedećoj sezoni biti trener Bayerna, kod nas se treneri mijenjaju nakon lošeg rezultata. Kod nas stvar tako idu.