(PHOTO) Nakon posljednje ovogodišnje Velike smjene straže u povodu Dana neovisnosti na Trgu svetog Marka, predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković te predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u opuštenoj su se atmosferi družili s građanima koji su u sklopu „Dana otvorenih vrata“ došli razgledati Sabor. Tom je prilikom u sabornici održan i „mini-aktualac“ za građane, a bila je to, naravno, i prigoda za niz zajedničkih fotografija za obiteljske albume.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/jandrokovic-cestitao-dan-neovisnosti-hrvatski-sabor-8-listopada-otvora-vrata

Jandroković je građanima u sabornici čestitao Dan neovisnosti te istaknuo da je to jedan od najvažnijih datuma u hrvatskoj povijesti - kada su prekinute državnopravne veze s bivšom Jugoslavijom.

Težak put do slobode

Podsjetio je da je tome prethodilo raketiranje Banskih dvora - neuspjeli atentat na prvoga hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana.

- Kako je težak i krvav put bio do slobode! Sjećamo se dr. Franje Tuđmana i naših branitelja - moramo im biti trajno zahvalni za sve što su učinili za nas. Napokon je ostvaren tisućljetni san o hrvatskoj državi!

Naglasio je da nije uvijek bilo višestranačja u Hrvatskoj, a mlađu je generaciju poučio da su postojala vremena u hrvatskoj povijesti kad se nije smjelo reći da si Hrvat.

- Za slobodu se treba boriti i za nju vrijedi živjeti!

Mini-aktualac

Plenković je - kao i prošle godine - došao na druženje s građanima u Saboru, i to u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i i pravosuđa Dražena Bošnjakovića.

Sudjelovali su na „mini aktualcu“ na kojem su građani postavljali brojna pitanja predsjedniku Plenkoviću i ministrima.

Jandrokovićev ured

Predsjednik Sabora Jandroković za građane je - kao i prošle godine - otvorio i svoj ured.

- Htio sam da građani vide u kakvim uvjetima radi Sabor, kako Sabor izgleda, ali i da se možda razbiju predrasude koje o njemu postoje. Zadaća nas koji smo dobili povjerenje građana jest da brinemo o javnom dobru, a ne da se prepucavamo, kao što je, nažalost, česta slika koju dobivate.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/vise-od-tisucu-posjetitelja-na-danu-otvorenih-vrata-hrvatskog-sabora