(VIDEO) Nakon burnog dana na Markovu trgu, u kojem je na „aktualcu“ oporba demonstrirala svu svoju populističku bijedu i jeftinoću politikantskih dosjetki, predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković gostovao je u središnjim dnevnicima HTV-a i N1 televizije te dao intervju za RTL Danas.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/bernardicu-sto-bi-bilo-s-nasim-gospodarstvom-i-tisucama-zaposlenih-da-smo-agrokor

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/aktualac-2-stav-slovenije-i-madarske-je-pogresan-i-protivan-zajednickom-stajalistu

Prenosimo, objedinjeno, ključne Jandrokovićeve poruke iz razgovora za RTL i N1:

O ISTRAŽNOM POVJERENSTVU ZA AGROKOR

U slučaju Agrokor vode se istražne radnje, nitko nema nikakvog razloga bilo što kriti. Naš je interes da nadležna državna tijela provedu potrebne radnje kako bi se utvrdilo što se doista događalo i kako bi oni koji su eventualno krivi i odgovarali. Očita je namjera i SDP-a i nekih drugih oporbenih klubova da iz priče o istražnom povjerenstvu izvuku politikantsku korist. Daleko su više zainteresirani za populističko nadmetanje i, vjeruju, prikupljanje političkih bodova, nego za stvarno utvrđivanje moguće odgovornosti i teške situacije s Agrokorom.

O PERNAROVOJ JEFTINOJ PROVOKACIJI

Svjesno i namjerno sam ga ignorirao, jer je on došao tako odjeven isključivo kako bi na sebe skrenuo pozornost. U nedostatku ozbiljnog sadržaja poseže za takvim jeftinim provokacijama koje, smatram, treba ignorirati.

O „FIGHTU“ BULJ-DALIĆ & OPORBENIM INCIDENTIMA

Prepirka potpredsjednice Vlade dr. sc. Martine Dalić i Mire Bulja bila je uistinu netipična situacija. Otkad sam u Hrvatskom saboru, ne sjećam se da se takvo što dogodilo. Očito izazvana riječima zastupnika Bulja, koje je smatrala čistom laži, potpredsjednica je jako emotivno reagirala, ustala i počela polemizirati s njim, što je, naravno, izvan Poslovnika. Upozorio sam je da takva reakcija nije primjerena - vrlo sam joj to jasno rekao. Gospođa Dalić je temperamentna osoba koja se zna žestoko boriti za svoje stavove. Ovog puta je očito prevladala emocija nad ratiom i vjerujem da se takvo nešto više neće dogoditi.

Rasprava je bila, kao i uvijek na aktualnom prijepodnevu kad je u pitanju oporba, dosta gruba, počesto i bez argumenata, kao što je bio danas slučaj s Buljom. Svodila se na osobne uvrede, klevete i optužbe. Neki su se čini se previše odmarali pa su jedva dočekali današnji dan kako bi puni energije radili incidente. Naravno da onda dođe do povišenih tonova, kao predsjednik Sabora trudim se to korektno kontrolirati i balansirati.

O „MOGU ŠTO HOĆU“

Predsjednik Plenković je sam već rastumačio te svoje riječi. Nije nipošto mislio da može sve što hoće u životu, nego da se u Hrvatskom saboru može i mora braniti pred lažnim optužbama, pa i vrlo grubim uvredama koje je pretrpio na vlastiti račun. Dio zastupnika učestalo vrijeđa i kleveće, a kada im se uzvrati - i na blaži način - onda se nadure, jako uvrijede i počnu dizati paniku. Onaj tko se mača laća često od njega i pogiba.

O BILATERALI SA SLOVENIJOM

Svima dobronamjernima jasno je što je predsjednik Vlade želio sazvavši u Banskim dvorima konzultacije o arbitraži sa Slovenijom. Želio je upoznati predsjednike parlamentarnih stranaka s onim što planira učiniti - a to je bilateralni razgovor sa slovenskom stranom. Hrvatski sabor donio je odluku da ne priznaje presudu Arbitražnog suda - i to se neće promijeniti. Ali, ne možemo ostati na tome, nego želimo kroz bilateralu donijeti rješenje. Mislim da postoji solidan prostor da se pronađe rješenje za granice između Hrvatske i Slovenije.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/unatoc-agrokoru-gospodarstvo-nam-raste-i-krecu-vazne-reforme-s-optimizmom-gledam-u

O finalnom rješenju, pa tako i o prijedlogu o zajedničkom upravljanju Savudrijskom vala, ne bih spekulirao. Sve što bih sada rekao bilo bi nagađanje i prejudiciralo bi tijek događaja. A nije ni mudro ni politički korisno najavljivati kakvo bi rješenje moglo biti. Važno je da se ono pronađe u prijateljskom duhu, da i jedna i druga strana budu zadovoljne nakon postignutog dogovora. Sam sadržaj arbitražne presude, a i o tome je bilo govora na sastanku s predsjednicima stranaka, inače je dosta dobar za Hrvatsku, ali nije moguće da se arbitražna presuda potvrdi jer je slovenska strana teško kompromitirala cijeli proces. Odluka Hrvatskog sabora o izlasku iz arbitraže jasna je i neće se mijenjati.

O OBRAZOVNOJ REFORMI

Premijer je stao na čelo Posebnoga stručnog povjerenstva tog povjerenstva kako bi se potvrdila posebna važnost koju za nas ima obrazovna reforma. I HDZ i HNS vrlo sustavno prilaze tom pitanju, a novi će pristup svakako biti pluralan, uvažavat će razlike koje postoje u našem društvu. Nikakve isključivosti tu neće biti - uzet će se u obzir raznolikost hrvatskog društva i razmišljanje hrvatskih ljudi.

Što se tiče ministričina poziva stručnjacima koji su radili za vrijeme Borisa Jokića, radi se o upitu koliko ih je zainteresirano za nastavak suradnje. Ministrica Divjak je bila vrlo jasna: to nisu ničiji ljudi, ni moji, ni Jokićevi ni Barišićevi, to su stručnjaci koji će uvažiti pluralnost hrvatskog društva.

O SIMBOLIMA TOTALITARNIH REŽIMA

Izmještanje spomen-ploče poginulim pripadnicima HOS-a iz Jasenovca u Novsku bio je prvi korak. U Jasenovcu pozdravu „Za dom spremni“ sasvim sigurno nema mjesta. U drugom koraku, nakon što Vijeće za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima da svoje preporuke, donijet ćemo cjelovito zakonsko rješenje za simbole svih totalitarnih režima i vjerujem da ćemo tu temu napokon skinuti s dnevnog reda.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/rijesen-je-prvi-korak-drugim-cemo-sveobuhvatno-regulirati-pitanje-simbola-i

O DUŽNOSTI GLAVNOG TAJNIKA HDZ-a

Dok eventualno drukčije ne odlučimo, ostajem glavni tajnik HDZ-a.

Sažetak gostovanja predsjednika Hrvatskog sabora i glavnog tajnika HDZ-a u Dnevniku HTV-a donijet ćemo u subotu, a njegove intervjue za N1 i RTL možete u cijelosti pogledati na donjim linkovima:

http://hr.n1info.com/a249062/Vijesti/Ustaski-pozdrav-Za-dom-spremni-nije-prihvatljiv.html

http://www.vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/2722713/gordan-jandrokovic-za-rtl-danas-komentirao-buran-dan-u-saboru-te-porucio-onaj-tko-se-maca-laca-cesto-od-njega-pogiba/