(PHOTO) Hrvatska i Kina duboko su povezane zemlje dugogodišnjim prijateljstvom između svojih naroda, a odnosi između naših dviju zemalja kontinuirano su se razvijali od 1992. počivajući uvijek na međusobnom povjerenju i uvažavanju - istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković u svom govoru u pulskoj Areni na svečanosti obilježavanja 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine i 68. godišnjice osnutka NR Kine.

Prijateljstvo & visoki stupanj povjerenja

- Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman već je godinu dana nakon uspostave diplomatskih odnosa posjetio Kinu prepoznavši njenu važnost u svijetu i veliki razvojni potencijal. Nakon posjet predsjednika Kine Hrvatskoj 2009. i posjeta hrvatske predsjednice Kini 2015. naše prijateljstvo i visoki stupanj povjerenja dodatno su učvršćeni - dodao je Jandroković.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zajednicko-uvjerenje-u-daljnji-rast-broja-kineskih-turista-te-vecu-trgovinsku

Rimac Automobili - ponajveće izravno ulaganje

Kina je danas globalna gospodarska snaga s velikim postignućima i Hrvatska želi biti njen važan partner:

- Pozdravljam interes kineskih poduzetnika za Hrvatsku, a dobar je primjer njihova nedavna investicija u tvrtku Rimac Automobili, jedno od najvećih izravnih stranih ulaganja u neku hrvatsku tehnološku tvrtku! Raduje nas i sve veći broj kineskih turista u Hrvatskoj.

Rekordni broj kineskih turista

Proslavom u Puli željelo se poslati poruku široj javnosti da "možemo imati blistaviju budućnost ako udružimo snage", rekao je pak na svečanosti veleposlanik NR Kine u Hrvatskoj Hu Zhaoming te naglasio da je cilj proslave u Puli potaknuti kineske turiste - koji tradicionalno posjećuju uglavnom Zagreb, Plitvice i Dubrovnik - da pohode i ostale dijelove Hrvatske te uživaju u njenoj bogatoj kulturi i ljepoti.

Prošle godine broj kineskih turista u Hrvatskoj prešao je sto tisuća, a i taj je rekord ove godine već premašen! - zaključio je Hu Zhaoming.