Tražimo da se obustave sve radnje u nezakonitom javnom nadmetanju za istraživanje ugljikovodika u Jadranu, da se Saboru podnesu temeljni dokumenti koji su propisani sadašnjim zakonima i europskim direktivama, da se provede kvalitetna i valjana „cost-benefit“ analiza kako bi Sabor i građani bili u potpunosti informirani! - argumentirano je kazao naš sabornik (i predsjednik dubrovačko-neretvanskog HDZ-a) Branko Bačić na današnjoj konferenciji za medije u Saboru. Uime Kluba zastupnika HDZ-a istaknuo je, također, da je HDZ podnio interpelaciju o radu Vlade vezano za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-josipovic-je-vec-pet-ili-sest-...

U nastavku donosimo glavne naglaske izlaganja sabornika Bačića:

Apsolutna Kukuriku nebriga! 

Vlada je prema zakonu do 2. travnja morala potpisati ugovore sa šest kompanija kojima je 2. siječnja dala dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, no to se nije dogodilo, stoga je Klub zastupnika HDZ-a odlučio da se o tom nezakonitom postupku provede rasprava u Saboru. U interpelaciji smo naveli da Vlada provodi ubrzani, nezakoniti i netransparentni postupak seizmičkog istraživanja Jadrana i izdavanja dozvola za eksploataciju i istraživanje ugljikovodika. Time je pokazala apsolutnu nebrigu za očuvanje mora i morskog okoliša te uskratila lokalnoj razini i žiteljima priobalnih županija, gradova i općina mogućnost samostalnog odlučivanja o razvojnim prioritetima!

Krinka znanstvenih istraživanja 

Vlada je, također, odobrila stranoj privatnoj tvrtki Spectrum Geo Limited provođenje seizmičkih istraživanja Jadrana, a bez provedenog javnog natječaja i prethodne ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu. Valja naglasiti da u tom netransparentnom postupku u kojem je stranoj tvrtki omogućeno da pod maskom znanstvenih istraživanja utvrdi količine plina i nafte u Jadranu, ostaje nepoznanica u kojoj je mjeri Vlada osigurala da se zaštite nacionalni interesi u djelu raspolaganja strateškim energetskim podacima koji su dobiveni ovim istraživanjem. HDZ nije apriori protiv istraživanja plina i eksploatacije, ali je protiv nezakonitog i netransparentnog postupka kojeg vodi Vlada! 

A gdje su dokumenti?!

Drugo, projekt je pokrenut na temelju okvirnog plana i programa istraživanja, a njegovo  donošenje nije predviđeno niti jednom strategijom, zakonskim ni podzakonskim aktom! Također, umjesto tog dokumenta koji je poslužio Vladi kao osnovni dokument Vlada je trebala donijeti dokumente na temelju kojih bi se saborski zastupnici i hrvatska javnost mogli valjano očitovati za ili protiv istraživanja. Ti dokumenti su strategija gospodarenja mineralnim sirovinama, upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem, održivog razvitka RH te Zakon o sigurnosti pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika.  

Nemaju ni dozvole! 

Prije nego što je natječaj otvoren trebalo je donijeti Državni plan prostornog razvoja, jer se ne može postaviti nijedna platforma na Jadranu bez lokacijske dozvole, a ona se ne može izdati bez ovog prostornog plana. Kako vlada bez toga misli potpisati koncesijski plan? Podsjećam, Sabor je sredinom 2013. izmijenio Strategiju prostornog uređenja, čime je omogućio da se na prostoru srednjeg i južnog Jadrana izvan teritorijalnog mora ugljikovodici istražuju, ali ne i eksploatiraju. A natječaj za istraživanje i eksploataciju se raspisao u teritorijalnom moru na 6 km od vanjskih otoka i 10 km od obale što je protivno toj Strategiji. S obzirom da je Sabor rekao gdje se i što može raditi, dakle izvan teritorijalnog mora 22 kilometara od obale, kako i odakle Vlada crpi pravo istraživati u teritorijalnom moru i to ne samo istraživati, nego i eksploatirati? Čak je na tu činjenicu ministra Vrdoljaka u svom mišljenju upozorila i ministrica Mrak Taritaš, ali on se na to oglušio.

Ne poštuju ni susjede! 

Isto tako, nije napravljena prethodna Strateška procjena utjecaja na okoliš, niti kvalitetna „cost-benefit“ analiza ovog projekta. A Vlada nije pravodobno provela ni prekogranične konzultacije s Italijom i Slovenijom u skladu s ESPOO konvencijom. One su pokrenute tek na inzistiranje susjednih država, zbog čega bi se potpisivanje ugovora moglo odgoditi do kraja godine.

Građani imaju pravo znati! 

HDZ stoga interpelacijom traži da Vlada obustavi sve postupke koji se provode temeljem provedenog Prvog javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, napravi sveobuhvatnu analizu rada svih tijela državne uprave u postupku davanja odobrenja za provođenje seizmičkog istraživanja Jadrana te utvrdi tko je odgovoran za nezakonitosti i nerasparenosti u provedbi tih postupaka! Tražimo, također, da se Saboru podnesu temeljni dokumenti koji su propisani sadašnjim zakonima i europskim direktivama te da se provedene kvalitetna i valjana „cost-benefit“ analiza kako bi Sabor i građani bili upoznati svim okolnostima oko istraživanja i eksploatacije!

JASAN STAV HDZ-a

Glasnogovornik Kluba zastupnika HDZ-a (ujedno i član Predsjedništva HDZ-a) Gordan Jandroković zaključio je konferenciju naglasivši da će se u tekstu interpelacije jasno vidjeti i u pisanoj formi na što sve HDZ ukazuje:

- U interpelaciji ćemo, također, naglasiti s čime nismo zadovoljni, što smatramo nezakonitim, a potom će nadležna tijela postupiti ili ne. No, to pitanje onda morate uputiti njima!